En positiv nyhet för alla ungdomar som vill jobba är det lärlingsprogram som i samverkan med näringslivet ska dra i gång på Mjölnerskolan i Torsås nästa höst.
Torsås • Publicerad 17 december 2005

Beslutet om lärlingsprogrammet fattades av Kalmarsunds gymnasieförbund på torsdagen och Mjölnerskolans rektor Jan-Erik Grimbe fanns på plats.

- Det var fullkomlig enighet om det riktiga i det här beslutet. Vi kallar det för Mjölnerprogrammet och det ska vara ett öppet program där elever tas emot efter önskemål från exempelvis företag för att kunna få arbetskraft inom vissa områden.

Praktiskt kommer det att fungera så att Mjölnerskolan erbjuder undervisning i basämnena. De så kallade karaktärsämnena - det vill säga den strikta yrkesutbildningen - sköter respektive företag, och resultatet blir således ett mellanting mellan skola och arbete.

- Vi har sett minskade ansökningar till våra industri- och teknikprogram. Det här är ett bra sätt att svara på den efterfrågan på jobb som finns bland ungdomar och vi tycker att det är mycket positivt att få ytterligare ett gymnasieprogram till Mjölnerskolan.

Det blir alltså näringslivet som i någon mån bestämmer intaget till utbildningen. Om exempelvis ett företag inom vvs-branschen behöver yngre arbetskraft anmäler det sitt intresse för att skapa en lärlingsplats och som komplement finns då undervisningen i basämnena. Även arbetsförmedlingen finns med på ett hörn.

- Det är ju ofta dit företag anmäler sitt intresse för nya anställningar, säger Jan-Erik Grimbe.

En lärare på skolan ska handleda eleverna och se till att utbildningen blir som skolan utlovat.

- Än så länge vet vi inte exakt vilka yrken den här utbildningen kommer att vända sig till. Det får framtiden och utvecklingen inom näringslivet avgöra. Förutom att det här är en fin möjlighet för ungdomar att få visa framfötterna ger det också en tydlig signal till näringslivet att det finns gott om ungdomar som vill jobba.

Jan-Erik Grimbe ser också detta som en bra möjlighet för ungdomar som bor avlägset och har svårigheter att ta sig till en större utbildningsort - på grund av dåliga kommunikationer eller av andra skäl.

- Det är mycket som ska stämma och det är inte alla ungdomar som vill, eller kan, bosätta sig på en ny ort för att bedriva sina studier, och vi har fått många signaler om att intresset för konkret yrkesinriktade utbildningar är stort såväl inom som utom kommunen.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.