Miljöpartiet vill satsa mer på ekologiska varor

Ge barnen och de äldre den bästa maten.
Torsås • Publicerad 13 februari 2006

Det föreslår miljöpartiet i en motion till kommunfullmäktige. Partiet vill göra Torsås till en hälsosam kommun där det serveras bra, ekologisk mat.

Förslag för förbättring Det är miljöpartiets Jessica Lundgren som i motionen framför ett antal förslag om hur man skulle kunna förbättra Torsås kommun genom att satsa mer på ekologiska varor. Punkter som tas upp i motionen är hur man skulle kunna underlätta för de lokala producenterna vid upphandlandet av livsmedel. Hon skriver också att många andra kommuner har mål för hur många procent, av de livsmedel som upphandlas, som ska komma från en ekologiskt certifierad produktion.

Utbildning "Det går att uppnå dessa mål även utan kostnadsökning. Med rätt utbildning till rätt personer har det visat sig vara onödigt med extra pengar, man klarar målen ändå", skriver Jessica Lundgren.

Hon skriver också att forskning har bevisat att den ekologiska maten är mer hälsosam jämfört med den konventionellt framställda maten. De nya förslagen i motionen är:

l All mjölk som serveras i kommunen skall vara ekologisk senast 2007.

l Fullmäktige ska samla en arbetsgrupp som ska återkomma med ett förslag till måldokument innan 2007. Där ska det framgå hur och i vilken takt andelen ekologiska och närproducerade råvaror ska öka i kommunenes kostverksamhet.

l Det ska genomföras en fortbildning/inspirationsdag om ekologisk mat i storkök för samtliga köksanställda.

l Torsås kommun ska undersöka möjligheterna till att ha en distributionscentral tillsammans med Kalmar.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.