Miljökontoret trotsar kylan
Kung Bore envisas med att hålla exempelvis Torsås kommun i ett fortsatt bastant järngrepp. Med ett antal minusgrader på termometern är det förmodligen en och annan kommuninvånare som väljer att hålla sig inomhus så mycket som möjligt.
Pernilla Landin arbetar som miljöinspektör och vattenprojektansvarig inom Torsås kommun. Hon och ett gäng tappra medarbetare har under den gångna veckan valt att trotsa kylan.
Anledningen till den manövern är att gruppen har arbetat med att anlägga ett så kallat kalkdike i närheten av Djursvik.
– Vi hade fått pengar till det här projektet som måste användas nu. Därför valde vi att göra det här arbetet redan nu i stället för att vänta till sensommaren, berättar Pernilla Landin på platsen för det aningen kylslagna arbetet.
Enkelt uttryckt kan man säga att miljöinspektören och den övriga arbetsgruppen har vidtagit en åtgärd som syftar till att minska fosforhalten i det berörda vattendraget.
– Vi har lagt i 200 ton kalk i ett dike. Under kalken ligger det en geoduk som ska skilja kalken från bottenskiktet på diket, berättar Pernilla Landin.
En stor fördel med den här metoden är, enligt Pernilla Landin, att den kalk som har lagts i diket kan återanvändas vid ett senare tillfälle. En målgrupp för det är exempelvis de lantbrukare som finns i de regioner där kalkmetoden används.
– Det gör att det blir ett väldigt kostnadseffektivt alternativ, säger Pernilla Landin.
För att säkerställa resultatet av det nyligen genomförda arbetet kommer miljökontoret att ta regelbundna prover i diket där kalken nu ligger.
– Det blir fyra prover om året i två års tid. Först därefter går det att se hur pass bra resultatet har blivit, fortsätter Pernilla Landin.
Tidigare kalkningar i andra diken har visat att det alltid blir ett bättre resultat än innan kalkningen gjordes. Graden av förbättringen varierar dock från fall till fall.