Markägare slåss om herraväldet

Striden om luftherraväldet tätnar. Gettnabo 2 överklagas – av två markägare med intressen i vindkraftsparken Holma.
Torsås • Publicerad 7 oktober 2011
Ett av vindkraftverken i Gettnabo. Företaget bakom verket vill bygga ytterligare fyra verk ? något som markägare i Holma nu överklagat. arkivfoto: loe önnered
Ett av vindkraftverken i Gettnabo. Företaget bakom verket vill bygga ytterligare fyra verk ? något som markägare i Holma nu överklagat. arkivfoto: loe önneredFoto: 

Markägare slåss om herraväldet

Gettnabo 2 hotar stjäla vår vind, menar två markägare i Holma, som nu överklagar grannprojektet.

– Gettnabo 2 och verken i Holma kan inte samexistera, sade Hanna Gustafsson, miljöinspektör på Torsås kommun, på ett samrådsmöte den 20 september.

Det verkar Kalmar Energi och markägarna i Holma ha uppfattat med all önskvärd tydlighet. Sedan­ ­ Svenska vindbolaget gick ut med att de ville­­ bygga ytterligare fyra verk i Gettnabo har Holma-projektet tagit ordentlig fart.

I dagarna lämnades en redogörelse för samråd in till länsstyrelsen, och Torsås kommun fick ta emot kompletterande handlingar. Nu väljer också markägarna i Holma att överklaga Gettnabo 2.

”Gettnabo 2 kommer att innebära en betydande minskning av de planerade intäkter för de två jord- och skogsburks- företag som drivs på Holma 1:11 och Holma 10:1” skriver markägarna i sin överklagan.

Dessutom påpekar de att god sed inom vindkraftsprojektering är att den som är först på plats får fortsätta bedriva sin projektering – utan konkurrens från andra i angränsande områden. Detta för att vindkraftverk kräver en viss omkrets för att inte stjäla vind av varandra.

Motståndet mot ytter- ligare verk i Gettnabo var på samrådsmötet i september relativt kompakt, och allt från ljudmiljö till att projektet gick för fort fram kritiserades.

Det tar markägarna i Holma fasta på och skriver att:

”För att tillmötesgå den lokala opinionen kan det vara en lösning att bygga vindkraftparken i Holma i stället för Gettnabo 2. På så sätt undviks en förtätning av Gettnabo.”

Avslutningsvis konstaterar markägarna att samexistens inte är möjligt enligt nuvarande projektering men att det inte kan uteslutas – om samarbetet mellan de två projekten utökas.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.