Ljugarstuga kan bli kvar i Bergkvara

Nu ska kommunstyrelsen söka ett tillfälligt bygglov för ljugarstugan i Bergkvara hamn.
– Jag har hämtat en bygglovsansökan i dag, säger Jan Darrell, kommunchef.
Torsås • Publicerad 28 oktober 2011
Foto: Mattias Sävenstrand
? Lusthuset ses ändå som ett vällovligt bygge, hade man tyckt tvärtom hade huset inte stått kvar, säger Jan Darrell.
? Lusthuset ses ändå som ett vällovligt bygge, hade man tyckt tvärtom hade huset inte stått kvar, säger Jan Darrell.Foto: Mattias Sävenstrand
Foto: 

Samma dag som ljugarstugan stod färdigbyggd i Bergkvara hamn, kom det in en anonym anmälan om att stugan saknade bygglov.

– Som det a?r nu kan lusthuset inte sta? kvar, sa Christer Franze?n, byggnadsinspekto?r pa? kommunen till Barometern, efter att han konstaterat att bygglov inte fanns.

I tisdags var ärendet uppe på bygg- och miljönämndens möte, och till dess skulle egentligen kommunen, i egenskap av markägare, ha förklarat sig eller undanröjt lusthuset. Men kommunen fick mer tid på sig och har nu bestämt att ta ansvar för huset.

– Håkan Algotsson, som representant för kommunstyrelsen, kommer att skriva under bygglovsansökan, säger Jan Darrell, kommunchef.

Det kommunstyrelsen söker är ett så kallat tidsbegränsat bygglov, från och med nu och fem år framåt.

– Det är ju ett fint hus och personligen tycker jag att det är en bra idé, även om det formellt blev fel.

Att kommunstyrelsen söker bygglov kommer också att innebära att eventuella sanktionsavgifter hamnar på kommunstyrelsen. Att reda ut vem som borde ha lämnat in en bygglovsansökan skulle inte vara helt lätt – då stugan byggts och sponsrats av ett 20-tal personer.

– Den som byggde borde ha sökt bygglov och det var inte kommunen som byggde. Men samtidigt borde kommunen någonstans under processen ha tipsat om att bygglov behövs, säger Jan Darrell.

Men om stugan kommer kunna stå kvar där den står i dag är oklart. Den nuvarande detaljplanen tillåter inte bebyggelse där huset står och den kommande planen avser att anlägga en parkering på platsen.

– Men om vi måste flytta på huset så kommer vi göra det så lindrigt som möjligt.

Bygglovsansökan kommer att behandlas på bygg- och miljönämndens nästa möte, den 22 november.

MATTIAS SÄVENSTRAND

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.