Kust och natur blir Torsås säljargument
I tre månader har Sofie Nyström, projektanställd inflyttarlots, arbetat med att ta reda på vad som gör att människor flyttar till och från Torsås kommun. Genom att skicka ut enkäter till alla som flyttade in och ut under 2010 har hon kartlagt mönstren.
– Det blev ett litet uppvaknande för oss, vi har trott att jobben spelade en större roll än vad de gör för inflyttade, säger hon.
När enkäten för de som flyttat till kommunen sammanställdes visade sig att ingen hade angett att jobb styrde flyttbeslutet. I stället är det livskvalitetsfrågor som har fått av- göra.
Det är tillgång till önskad bostadstyp som toppar listan, följt av att man vill komma närmre kust, bad och natur. Möjligheten till lantliv har också påverkat flyttbesluten.
– Kommunen ska ta fram en vision och utvecklingsplan, den här studien kan ligga till grund för det arbetet, säger Sofie Nyström.
Torsås kommun framhåller sig gärna som en utmärkt pendlingskommun, med ungefär lika långt till både Kalmar och Karlskrona.
Men det är också avstånden som talar emot en eventuell inflyttning. De som har svarat på enkäten ser brister i kollektivtrafiken, tycker att arbetspendlingen kan vara jobbig och avstånden till jobb- en bedöms som långa.
Men de som väljer att flytta från kommunen anger helt andra orsaker till sina beslut.
– De främsta orsakerna till att människor flyttar från Torsås kommun är att man flyttar ihop med någon, flyttar isär eller för att man ska studera, säger Sofie Nyström.
Samtidigt säger de som lämnar kommunen att det som talade emot en flytt var den trygga miljön, lantlivet och de låga boendekostnaderna.
På så sätt ger undersökningen ett svar. Vill Torsås kommun växa invånarmässigt är det i kustlandskapet tomterna ska skapas. Den bilden bekräftades av nye kommunchefen, Jan Darrell i Barometerns intervju med honom i mitten av september månad.
– Vi tar fram detaljplaner för Södra Kärr, Järn- sida och Skeppevik.
– De ligger nära E?22 och nära Kalmar och Karlskrona. Om vi möjliggör för permanentboende kommer det att bli attraktivt att bygga där, sa han då.
2010 slutade flyttnettot i Torsås kommun på minus 58 personer. Så många fler valde att lämna kommunen än att flytta in. Samtidigt låg födelsenettot på minus 24 personer. Med anledning av de dystra befolkningssiffrorna bestämdes att orsakerna skulle utredas.
I enkäten, som gått ut till en person i varje hushåll som flyttat in eller ut från Torsås under 2010, framgår att:
Den genomsnittlige inflyttaren är 40–64 år gammal. Inflyttarna är ofta par och bor i småhus och kommer från någon av de angränsande kommunerna.
De som flyttar ut är främst kvinnor och mer spridda i åldrar än inflyttarna. De har också bott i kommunen i 15 år eller mer. 45 procent av dem har gymnasial utbildning och nästan lika många har eftergymnasial utbildning. De flesta har arbete eller studerar. Var femte utflyttare kan tänka sig att flytta tillbaka någon gång.