Kommunens fastigheter kan övergå i aktiebolag

Den borgerliga politiska majoriteten står fast vid att Torsås Bostads AB med dotterbolag ska ta över kommunens fastigheter nästa år.
Torsås • Publicerad 14 november 2003

Det står klart efter kommunstyrelsens möte på onsdagskvällen. Socialdemokraterna är som tidigare motståndare till bolagiseringen av kommunens fastighetsbestånd där även vaktmästare och städpersonal berörs.

Vid mötet lämnades information om de steg som politikerna ska ta om förslaget till förändring genomförs. Affären omfattar 120 miljoner kronor och målsättningen är att den nya organisationen ska gälla från årsskiftet.

- Det är inte säkert att vi hinner bli klara till årsskiftet. I så fall får vi skjuta på genomförandet någon månad. Klart är att vi inom den borgerliga majoriteten fortfarande är eniga om att ta detta steg till effektivisering och förändring av fastighetsorganisationen i bolagsform, säger kommunalrådet Håkan Algtosson (c).

Diskuterade ägardirektiven

På onsdagens möte redogjordes bland annat för hur fastighetsförvaltningen ska samordnas och bolagiseras. Skatterättsliga effekter diskuterades liksom ägardirektiven för Torsås Bostads AB med det nybildade dotterbolaget Torsås Fastigheter AB.

Det blir dotterbolaget Torsås Fastigheter AB som köper samtliga kommunala byggnader för cirka 120 miljoner kronor. Här ingår allt inklusive skolor, ålderdomshem, sjukhem, sporthall, räddningsstation och kommunala förvaltningsbyggnader.

Magdalenagården undantag

- Det enda undantaget vi gör är att inte sälja Magdalenagårdens byggnad i Söderåkra. Den före detta läkarvillan ska vi i stället sälja på den privata fastighetsmarknaden, säger Håkan Algotsson.

En rad frågor återstår innan kommunstyrelsen tar ställning till ärendet på nästa sammanträde den 2 december.

Närmast ska förhandlingarna med vaktmästarna klaras ut. Ett slutligt besked om hur många vaktmästare som följer med i det nya bolaget väntas inom en vecka. Överläggningar med berörda partner ägde rum på torsdagen.

- Det är viktigt att alla berörda känner sig informerade innan vi tar slutlig ställning. Det kan bli aktuellt med ett extra möte i kommunstyrelsen senare i december om vi inte är i mål med alla detaljer, säger Håkan Algotsson.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.