Kommunen vill satsa miljoner på hamnen

En muddring av småbåtshamnen i Bergkvara beräknas kosta 3,6 miljoner kronor.
Torsås • Publicerad 11 november 2010
Småbåtshamnen på Dalskär i Bergkvara kan få en rejäl ansiktslyftning inom de närmaste åren om politikerna är beredda att utveckla området och skjuta till pengar, kanske i samarbete med andra aktörer.
Småbåtshamnen på Dalskär i Bergkvara kan få en rejäl ansiktslyftning inom de närmaste åren om politikerna är beredda att utveckla området och skjuta till pengar, kanske i samarbete med andra aktörer.Foto: Bo Lundquist

Det framgår av en kostnadsberäkning i förslaget till ny detaljplan för delar av Bergkvara 2:1. Totalt rör det sig om cirka 36 000 kvadratmeter med ett muddringsdjup på i genomsnitt cirka en meter.

Det är Vatten och Samhällsteknik AB i Kalmar som har tagit fram förslaget till detaljplan. Huvudsyftet med detaljplanen är att utveckla hamnverksamheten vid småbåtshamnen i Bergkvara.

Planen har utformats för att ge plats åt nya sjöbodar och handelsbodar inom hamnområdet. Det finns också utrymmen för fler bryggor och pirar inom vattenområdet. Planområdets totala areal är cirka 17 hektar, varav 9 hektar består av vatten och all mark ägs av kommunen i den norra delen av Bergkvara hamn.

Kommunens ambition med den nya detaljplanen är att skapa attraktiva lägen för turismen, besöksnäringen och friluftslivet. Förutsättningarna anses goda för att göra området mer attraktivt än det är idag.

När det gäller en eventuell muddring av småbåtshamnen så har kommunstyrelsens arbetsutskott begärt att kommunens samhällsbyggnadskontor ska beräkna kostnaden för en sådan insats.

Enligt tekniske chefen Tommie Sigvardsson skulle det kosta cirka 1,7 miljoner kronor att muddra hela hamnen på 17 000 kvadratmeter. Enbart gästhamnen med befintliga bryggor omfattar 9 000 kvadratmeter och kostar 900 000 kronor. Därutöver finns det ytterligare 10 000 kvadratmeter ytor som således kostar cirka en miljon kronor att muddra. Så sammantaget beräknas kostnaden till 3,6 miljoner kronor för 36 000 kvadratmeter.

Om det blir någon muddring framöver återstår att se. Det blir en fråga för politikerna att ta ställning till. Närmast ska planförslaget synas och synpunkter ska lämnas till bygg- och miljönämnden senast den 17 november. Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott har dock ingen erinran alls mot den nya planen.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.