Jubilar firar med öppet hus

I år fyller Bergkvara skola 90 år. Inför firandet i februari efterlyser skolpersonalen fotografier och slöjdarbeten, teckningar och gamla skrivböcker till en planerad utställning. År 1913 byggdes det 21 meter långa skolhuset i Bergkvara av "prima svenskt tegel". Den 1 februari hölls en högtidlig invigning. Nu planeras firandet av Bergkvara skolas 90-årsdag.
Torsås • Publicerad 8 januari 2003

År 1913 byggdes det 21 meter långa skolhuset i Bergkvara av "prima svenskt tegel". Den 1 februari hölls en högtidlig invigning. Nu planeras firandet av Bergkvara skolas 90-årsdag.

- Det känns både roligt och viktigt att uppmärksamma 90-årsjubileet. Vi kommer att bjuda in allmänheten till öppet hus den 1 februari, som precis som för 90 år sedan infaller på en lördag, säger skolans vikarierande rektor Nils-Harald Ejderstedt.

En arbetsgrupp med rektorn och lärarna Cathrine Sjöholm, Marie Johansson och Kristina Fransén har utarbetat ett festprogram för 90-årsdagen. För skolans elever

börjar förberedelserna nu i januari med ett arbete om gamla Bergkvara.

- Med hjälp av gamla fotografier ska barnen få leta upp samma miljöer i dag. Resultatet av jämförelserna ska barnen redovisa under festdagen, säger läraren Kristina Fransén.

Arbetsgruppen hoppas att vädret ska ha blivit lite varmare till jubileet än vad det är i dag. En del av firandet kommer att ske utomhus på skolans fotbollsplan.

När kyrkoherde Sandgren invignings-

talade för 90 år sedan läste han ur Psaltaren och meningen är

att Bergkvara församlings nuvarande präst Mattias Redegard ska läsa samma verser vid

90-årsfirandet. Bergkvara skolas tidigare rektor Kjell Fernandi, Torsås kommuns skolchef Kerstin Mattson och kommunalråd Håkan Algotsson kommer också att finnas med bland högtidstalarna.

Äldre elever har särskilt bjudits in för att berätta om sin skoltid från 1920-talet och framåt och

i en utställning kommer gamla fotografier och elevarbeten från olika epoker i skolans historia att visas.

- Vi behöver hjälp av allmänheten för att få tag i gamla fotografier, slöjdalster, teckningar, skrivböcker, betyg och andra liknande saker, säger Marie Johansson.

Som avslutning på festdagen kommer alla klasser att ha en tidsenlig lektion och meningen är att såväl lärare som elever

ska vara klädda som för 90 år sedan.

Marie-Louise Gravestam
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.