Annons

Industriprofil tar över rodret på teknikföretag

Bertil Övgård är ny ägare till miljöteknikföretaget Plåt & Spiralteknik AB, PST, i Torsås med 17 anställda
Torsås • Publicerad 20 augusti 2005

TORSÅS

- Verksamheten ska drivas vidare som hittills med nuvarande personal, säger Bertil Övgård, tidigare fabrikschef på Faurecia Exhaust Systems AB i Torsås och numera verksam som grenrörsansvarig för Faurecias produktion i andra delar av världen, främst Asien och USA.

Annons

- Jag är anställd på Faurecia fram till årsskiftet och ska avsluta de projekt jag håller på med. Så det blir dubbeljobb för mig framöver, säger nye vd:n Bertil Övgård med ett tidigare förflutet på Motoman Robotics Europe AB i Torsås.

Det är företagets fyra grundare som säljer i form av Ola Milesson, Håkan Gottfridsson, Bengt Almqvist och Mats Olsson.

Många delägare

- Vi har hållit på i drygt elva år. Med fyra delägare blir det ofta trögt med besluten när ett företag växer. Vi har fört diskussioner med Bertil Övgård under drygt ett år och beslutet att sälja har mognat fram. Med honom vid rodret har vi fått en bra ägare som är duktig. Vi ska jobba kvar i företaget precis som vanligt, förutom Bengt Almqvist som väljer att trappa ner succesivt framöver, säger Håkan Gottfridsson, Ola Milesson och Mats Olsson.

Ägarskiftet innebär inga större organisatoriska förändringar. Håkan Gottfridsson fortsätter som säljare på Sverige. I Malmö finns exportsäljaren Jan-Åke Johansson sedan fyra år tillbaka. Ola Milesson står för konstruktionen på företaget och Mats Olsson är verkstadschef precis som tidigare.

- Vi har duktiga medarbetare i en mycket speciell bransch och alla ska arbeta vidare som hittills. I fjol omsatte vi 22 miljoner kronor och närmare 80 procent av vår försäljning går på export. Målet är att öka omsättningen med 20 procent inom två år, säger Bertil Övgård.

Kunder i hela Europa

Kundkretsen finns över hela Europa. Även Japan, Kina och USA är viktiga marknader. Huvudprodukten är precis som tidigare tillverkning av skruvtransportörer med tillbehör för reningsverk och återvinningsprocesser.

Den närmaste tiden ska medarbetarna på PST ägna all kraft åt att styra upp produktionen och effektivisera verksamheten ytterligare. Nästa steg blir att satsa hårdare för en vidare expansion.

- Vi kan höja kapaciteten ytterligare med befintlig maskinpark och lokalerna räcker till ännu ett tag. Därutöver har vi 16 000 kvadratmeter byggbar industrimark.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons