Höga kvicksilverhalteri gammal biodamm
Det slår länsstyrelsen fast i sin utredning av föroreningarna i dammen. Höga halter har tidigare konstaterats av miljökontoret vid mätningar och dessa bekräftas nu.
Kvicksilver är den metall som gör situationen mest allvarlig, anser länsstyrelsen. Men även koppar, kadmium, nickel och bly förekommer i måttliga eller höga halter.
Våtmark
Den före detta biodammen har inte varit i bruk sedan 1980-talet. Kommunen har för avsikt att använda dammen som våtmark.
- Detta var den första dammen vi undersökte när våtmarksprojektet drogs i gång i kommunen för några år sedan. Den analys vi då rutinmässigt genomförde visade på höga halter av kvicksilver och koppar. Nu har länsstyrelsen bekostat en grundlig undersökning av hela dammen där en rad prover tagits och analyserats, säger kommunens ekolog Kerstin Ahlberg på miljökontoret.
Biodammen är belägen i utkanten av bebyggelsen i Söderåkra. I öst omges den av Torsåsån-Bruatorpsån medan det finns åkermark i norr och väster. I söder finns ett mindre lövskogsområde.
Dammens botten består av lera och morän med en två meters vall runt anläggningen.
Länsstyrelsens undersökning omfattar jordprover från 18 platser. Mängden föroreningar varierar i dammen. Den sammanlagda volymen förorenad jord bedöms vara 925 kubikmeter, vilket är en förhållandevis liten mängd.
Deponering
Utredningen har även förslag till åtgärder för att sanera området och omvandla den till våtmark. Bland tänkbara åtgärder nämns tvättning av jorden och deponering.
De renade massorna kan sedan användas som fyllnadsmaterial eller deponeras.
Länsstyrelsen tycker att en särskild undersökning ska göras för att få klarhet i om kvicksilverhalterna ökar efterhand. Om så är fallet så kan det finnas en källa till kvicksilverutsläpp. Denna bör i så fall åtgärdas för att det ska vara någon mening med att vidta en efterbehandlingsåtgärd i biodammen, menar länsstyrelsen.