Guldregn över föreningar

Sex föreningar fick dela på 65 000 kronor när Brandstodsbolagets stiftelse anordnade en festlig ceremoni i Gullabo bygdegård på onsdagskvällen.
Torsås • Publicerad 30 december 2005
Styrelsen inom Brandstodsbolagets stiftelse premierade Gullabo bygdegårdsförening för sina bygginsatser. Lena Ovesson, Lars B Danielsson, Hans-Olof Berg, ordföranden Kurt Karlsson och Sten Bondesson tillsammans med bygdegårdsföreningens representanter Linda Eriksson och Ordföranden Ulf Gunnarsson.
Styrelsen inom Brandstodsbolagets stiftelse premierade Gullabo bygdegårdsförening för sina bygginsatser. Lena Ovesson, Lars B Danielsson, Hans-Olof Berg, ordföranden Kurt Karlsson och Sten Bondesson tillsammans med bygdegårdsföreningens representanter Linda Eriksson och Ordföranden Ulf Gunnarsson.Foto: bo lundquist

Evenemanget inleddes med musik och en enkel måltid inför 40-talet deltagare. Därpå fördelades årets stipendier.

Gullabo bygdegårdsförening erhöll merparten, eller 30 000 kronor, för sitt arbete med om- och tillbyggnaden av bygdegårdens lokaler. Pengarna ska användas till att utrusta köket samt konferenslokalen med modern teknik där det även ska bli möjligt att se på bio och dvd-filmer för besökarna.

"Välbevarad gammal skola" Torsås GoIF fick 10 000 kronor i stipendium för det planerade arbetet med att handikappanpassa den flitigt uthyrda klubblokalen och läktaren på Torshammars idrottsplats.

Gullabo Swingers råkade ut för en stöld av sin cd-spelare för en tid sedan. Nu uppmuntras föreningen med 5 000 kronor för att köpa en ny anläggning och en del annan utrustning.

Bodhyltans byggnadsförening är i full färd med att rusta upp den före detta skolan i Bodhyltan och premierades med 10 000 kronor.

- Jag har hört att det är en välbevarad gammal skola. Det är viktigt att ta vara på gamla kulturvärden och mycket är redan gjort på byggnaden, sade Lars B Danielsson, vd för Länsförsäkringar i Kalmar län, och vice ordförande i Brandstodsbolagets stiftelse.

Ordföranden Kurt Karlsson avslutade ceremonin med att dela ut ett kulturstipendium på 10 000 kronor till Gullabo teatersnidare som står bakom de två senaste bygdespelen i hembygdsparken sommartid.

Bildades i mitten av 1800-talet - Vi har hört att ni är i full färd med ett nytt bygdespel till sommaren och det ser vi fram emot, sade Kurt Karlsson bland annat innan han överräckte gåvan till Marita Ehrnborg och Ulla Gustavsson inom föreningen.

Torsås Brandförsäkringsförening bildades i mitten av 1800-talet. I takt med att verksamheten växte bildades Torsås Brandstodsbolag som ett sockenbolag för Torsås och Gullabo socknar. Expansionen i samhället i stort krävde samarbete med något större bolag och det blev Länsförsäkringar. I samband med att Brandstodsbolaget gick upp i Länsförsäkringar 1989 bildades stiftelsen där 1,3 miljoner kronor avsattes av bolagets fonder för att befrämja ungdomsarbete och kultur i Torsås

respektive Gullabo socken.

Värdet större än vid starten - Hittills har vi delat ut drygt en miljon kronor till olika projekt av avkastningen på kapitalet. Värdet av fonderna är i dag större än när stiftelsen bildades. Vi har numera möjlighet att ta något av kapitalet, men det har vi inte gjort ännu, säger ordföranden Kurt Karlsson.

Efter utdelningen av stipendier gavs information om bygget inom Gullabo hembygdsförening av ordföranden Ulf Gunnarsson. Det blev även en rundvisning i den nya toppmoderna skyttehallen och övriga lokalytor för besökarna.

- Efter tre och ett halvt års arbete på många händer så siktar vi på återinvigning av bygdegården söndagen den 19 februari nästa år med öppet hus på dagen för allmänheten. Men det är inte säkert att vi hinner att bli klara i tid, sade Ulf Gunnarsson.

Några aktörer inom Gullabo teatersnidare tackade för sin gåva genom att spela upp några nummer som avslutning på ceremonin i bygdegården.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.