Fullmäktige klubbade miljonsatsning på skola

Det blir en om- och tillbyggnad av Mjölnerskolan i Torsås för 16 miljoner kronor.
Torsås • Publicerad 16 februari 2006

Kommunfullmäktige beslutade på onsdagskvällen i total enighet att ge Torsås Fastighets AB i uppdrag att börja bygga.

Därmed är det klappat och klart för höstens nya treåriga linjer med spetsmusikutbildning, styling och lärlingsutbildning. Kvar sedan tidigare finns programmet säkerhet- och räddning.

Mångmiljonsatsningen innebär att Torsås Fastighets AB tecknar ett hyresavtal med Kalmarsunds gymnasieförbund under åtta år fram till 30 juni 2014.

Från det tredje hyresåret ska förbundet erlägga full hyra. Under de första två åren när elevantaletökar, så blir det ett underskott. Den minusposten ska kommunen betala.

Ger vinst år tre I den kalkyl som Håkan Algotsson redovisade på kommunfullmäktiges möte beräknas underskottet till drygt 200 000 kronor för det första läsåret och ett plus med närmare 50 000 kronor för det andra läsåret. Under år tre beräknas det bli ett överskott med 1,1 miljoner kronor. Allt förutsatt att det blir fullt antal elever för de olika programmen.

På mötet redovisades de senaste söksiffrorna för de fyra programmen på Mjölnerskolan. Nu är det 53 elever som konkurrerar om de 32 platserna på musikutbildningen. När det gäller styling har hittills 19 sökt in till 16 platser. Det nya lärlingsprogrammet har 13 sökande. Det befintliga programmet säkerhet och räddning når nu upp till 20 sökande till 16 platser per årskurs.

Håkan Algotsson betonade att satsningen på Mjölnerskolan är en av dom viktigaste i kommunen på många år.

- Vi får en unik spetsmusikutbildning som inte finns någon annanstans i Sverige. Det kommer även att få bieffekter för näringslivet, sade Håkan Algotsson.

Viktigt med kommunikationer - Jag hoppas att det ska gå bra. Med 200 ungdomar ytterligare så gäller det att ta hand om eleverna på ett bra sätt. Det måste finnas bostäder och något att göra på fritiden, sade miljöpartiets Lars Sjöholm.

- Vi har beslutat att tillsätta en arbetsgrupp som ska se över dessa frågor, replikerade Håkan Algotsson.

- Eleverna ska kunna bo i både Torsås, Söderåkra och Bergkvara genom att ordna med bra kommunikationer. Jag tror att detta blir ett rejält lyft för Mjölnerskolan, sade Roland Swedestam (s).

Kristdemokrateras Christer Söderholm underströk vikten av att Mjölnerskolan får tillräckliga skolledarresurser och god lärarkompetens.

- Vi sätter Torsås på kartan med denna spetsmusikutbildning. Jag hoppas att den kommer att bestå i all evighet, sade Mona Magnusson (m).

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.