Fortsatta protester mot vindkraftspark

Protesterna mot bygget av de tolv vindkraftverken i Videbäcksmåla utanför Gullabo med planerad start under nästa år fortsätter.
Torsås • Publicerad 22 juni 2010

Fortsatta protester mot vindkraftspark

I flera skrivelser till miljödomstolen i Växjö framförs åter synpunkter på miljöeffekterna för de landbaserade vindkraftverken, medelvinden, den visuella påverkan på miljön, hänsyn till buller för de kringboende, fastighetsvärden, säkerheten vid kraftverken, allemansrätten, vägarnas bredd till kraftverken samt påverkan för djur- och växtlivet.

– Så länge det finns frågetecken kring dessa aspekter bör inga verk komma på plats. Verken är dessutom placerade på fastighetsägares marker vilka inte är permanent boende i området, anser sju boende i trakten av de närbelägna byarna Torhult, Degerhyltan och Glosebo.

I en annan skrivelse till miljödomstolen påpekar fastighetsägaren till Torhult 2:3 att den nya översiktsplanen i Torsås kommun är utställd till den 12 juli för synpunkter.

– Ska inte alla först få säga sitt om en översiktsplan och att man därefter arbetar vidare med de områden som är lämpligast för vindkraft. Som vindkraftsbolaget Wpd agerat beträffande Videbäcksmåla redan innan planen är antagen så ställer det till stor förvirring, anser fastighetsägaren i Torhult bland annat.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.