Företag gror i Faurecias kölvatten

Tre nya företag har vuxit fram ur Faurecias verksamhet. Möre resurscentrum hoppas att det blir fler.
Torsås • Publicerad 6 oktober 2011
Björn Sturesson, konsult, entreprenörerna Erik Andersen, Lars Hammare, Nils-Olof Svensson och Tuulikki Åkesson, på Möre resurscentrum, hoppas att fler tar steget att bli företagare. Foto: Mattias Sävenstrand
Björn Sturesson, konsult, entreprenörerna Erik Andersen, Lars Hammare, Nils-Olof Svensson och Tuulikki Åkesson, på Möre resurscentrum, hoppas att fler tar steget att bli företagare. Foto: Mattias SävenstrandFoto: Mattias Sävenstrand

–?Vi försöker brotta ner de hinder som finns för nya företag att bli till, säger Björn Sturesson, konsult som arbetar med projektet Omstart i Torsås.

Tillsammans med Tuulikki Åkesson, Möre resurscentrum, försöker han att peppa och utbilda de som funderar på att starta eget i kölvattnet av Faurecias nedläggning. Under året har de genomfört två starta eget-utbildningar, med 34 deltagare – varav 16 personer varit Faureciaanställda.

Ett av företagen som fått stöd av omstartsprojektet är TM Design.

–?Vi fick support och hjälp att fokusera på rätt saker, säger Nils-Olof Svensson, TM Design.

Han berättar att planer finns på att nyanställa ytterligare tre medarbetare till årsskiftet.

Erik Andersen och Lars Hammare har inom Faurecia haft spetskometens inom maskincertifiering respektive mätteknik. Var för sig har de nu startat firmor och har nästan halva Sverige som arbetsfält.

–?Jag trodde att jag skulle få det lugnare när jag blev gammal men det har blivit precis tvärtom, säger Erik Andersen.

Omstartsprojektet ska enligt Tuulikki Åkesson fortsätta ett år till och till hösten startar en ny starta eget-kurs.

– På så sätt har det blivit som vi hoppats på med många intresserade av att starta eget, säger Björn Sturesson.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.