Faurecia jobbar med flera nya produkter

Faurecia i Torsås jobbar med flera nya produkter som kan leda till order och gå i produktion 2011-2012. Det är fortfarande bra fart i produktionen.
Torsås • Publicerad 12 oktober 2010

– På kort sikt har vi bra med jobb men vi måste få in mer nytt under 2011 för att hålla sysselsättningen uppe vartefter som de svetsade plåtgrenrören till bilindustrin successivt flyttas utomlands till Tjeckien. När det gäller nya order laddluftrör så räknar vi med att det blir mer in i produktionen under 2012, säger platschef Claes-Olof Olofsson.

För dagen finns det cirka 250 fast anställda på företaget, varav cirka 70 på Tech Center. Alla som varslats och uppsägning har dock inte slutat ännu.

För tillfället är det mer att göra på företaget än beräknat och det är uppgången i konjunkturen med ökad försäljning som har förbättrat situationen. En annan faktor är att flytten av produktion har försenats med flera månader. Även på Tech Center är det fortsatt ganska gott om utvecklingsuppdrag och flytten av en del verksamhet från Torsås till annan utvecklingsenhet inom Faurecia-koncernen har också försenats. Men det gäller för centret i Torsås och säljorganisationen att få in nya jobb i produktionen så snabbt som möjligt för att glappet inte ska bli för stort under 2011.

En ny afffär till Scanias lastbilar är i hamn. Det gäller stora laddluftrör på 140 millimeter grovlek.

– Det är en mindre testorder, men vi räknar med att det ska bli betydligt mer och den produktionen går igång kring årsskiftet, säger Kristian Althini, chef för Tech Center sedan många år.

Lastluftrören i aluminium till Volvo personvagnar är i full gång i produktionen. Det är en viktig produkt som kan ge företaget betydligt fler order framöver.

För en tid sedan lämnade företaget fem offerter till Volvo lastvagnar. Det rör sig också om luftrör där Faurecia hoppas på order.

– Vi tittar samtidigt på helt andra produkter och branscher där vårt mångåriga kunnande kring hydroformning, svetsning samt rörbockning passar in. Vad det rör sig om kan jag inte ange för dagen, säger Kristian Althini.

Faurecia ska även i år delta på underleverantörsmässan i Jönköping med start tisdagen den 9 november. Det blir i Dackemontern men med ett nytt upplägg.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.