En miljon måste sparas

- Vi måste spara in en miljon kronor inom skola och barnomsorg. Men några hela verksamheter eller personal kan vi inte ta bort, utan vi får spara lite rakt över.
Torsås • Publicerad 30 januari 2003

Den bedömningen gör socialdemokrateras vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Ann-Britt Mårtensson.

För några veckor sedan presenterade kommunen förslaget till besparingar på minst sju miljoner kronor i år. På tisdag tar politikerna i kommunstyrelsen beslutet. Allt tyder på att skolan måste spara in den föreslagna miljonen. Det motsvarar knappt en procent av nämndens bruttobudget på 93 miljoner kronor.

- En procent kan tyckas vara lite, men en miljon kronor är mycket pengar. Vi kan inte spara in på antalet vuxna i skolan per barn, för då går vi miste om de extra statsbidrag som tilldelats vår kommun. Det går heller inte att ta bort en hel verksamhet eftersom vi är skyldiga att ha ordnad skolgång och barnomsorg.

Påslag på skolmatskontot

Kontot för upphandling av skolmat har fått ett påslag i år med tio procent. Att skära i den summan tror inte Ann-Britt Mårtensson är möjligt.

- Vi har inte gjort något påslag på skolmaten under flera år samtidigt som kostnaderna för råvaror har ökat. Skalar vi av pengar här, ja, då försämras kvaliteten på maten. Att erbjuda frukost på morgonen har slagit väl ut. Personalen märker att fler barn mår bättre och är mer aktiva än tidigare.

Musikundervisningen är frivillig verksamhet för kommunerna. Här finns 350 000 kronor avsatta i år.

- Musikundervisningen betyder mycket för många barn och ungdomar i vår kommun. Att strypa den verksamheten måste vi försöka undvika.

Vill inte minska på biblioteken

Ann-Britt Mårtensson vill heller inte minska på skolbibliotekens verksamhet.

- Personalen på skolbiblioteken hjälper till med att stimulera barnens läsförmåga. Här har vi förstärkt med en halv bibliotekarietjänst med hjälp av statliga medel. Skalar vi av här mister vi även det statsbidraget, säger Ann-Britt Mårtensson.

Skolchef Kerstin Mattsson ska ta fram ett förslag till möjliga besparingar. I nästa vecka träffas barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott för att diskutera ärendet.

I februari och mars ska verksamhetsbesök göras på dagis och skolenheter. Det är ordföranden Irma Folkesson (c), Ann-Britt Mårtensson (s) och Patrik Reineborg (m) i arbetsutskottet som ska ut på turné.

- I första hand ska vi tala med ansvariga på enheterna om budgeten för 2004. Men självklart kommer också årets extra besparingar att diskuteras, säger Ann-Britt Mårtensson.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.