Ekonomiproblem för Möre Golfklubb

Möre Golfklubb har ställt in betalningarna och 370 medlemmar riskerar att förlora sina insatser på mellan 4 000 och 8 000 kronor. I ett försök att rädda verksamheten inleds nu arbetet med en företagsrekonstruktion.
Torsås • Publicerad 16 oktober 2010

Fram till bara för några år sedan talades om det svenska golfundret. Nya spelare fyllde klubbarna och på många håll var det kö till att komma över ett medlemskap.

I dag är situationen den motsatta. Medlemstalen minskar. Överetablering gör att ett flertal klubbar kämpar i motvind. Nu är turen kommen till Möre GK.

Vid ett styrelsemöte för några veckor sedan togs beslut att med omedelbar verkan ställa in betalningarna och ansöka om rekonstruktion, vilket Kalmar tingsrätt i dagarna gett klartecken till.

I nästa vecka hålls ett extra årsmöte där medlemmarna ska informeras om det prekära läget och få ta ställning till ett förslag om att byta ut sina medlemslån mot spelrätter. Om det blir bifall till det senare innebär det att klubben i ett slag minskar sin skuldbörda med 2,6 miljoner kronor.

I rekonstruktionsplanen ingår också en höjning av årsavgiften med 300 kronor och försök att nå en ackordsuppgörelse med fordringsägarna, där Swedbank Torsås med drygt tre miljoner kronor är i särklass störst.

Det som lett fram till Möre GK:s ansträngda situation är en rad olika faktorer. I ansökan om rekonstruktion nämns bland annat att antalet medlemmar som lämnat klubben och begärt tillbaka sina lån överstiger antalet nya medlemmar.

Dessutom innebar den kalla vintern, sommarhettan samt stängningen av Möre motell uteblivna greenfeeavgifter på flera hundra tusen kronor. Även höga arrendeavgifter, 433?000 kronor per år, för marken där banan ligger tynger ekonomin.

Situationen för Möre GK och de förändringar som är på gång är inte något unikt. Oskarshamns GK genomgick för något år sedan samma process. Även Kalmar GK har numera övergått från systemet med medlemslån till spelrätter för att stärka ekonomin och trygga framtiden.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.