C: 700 000 är ett skambud

– Det finns ingen möjlighet att driva simhallen på Möre Hotell i Söderåkra för 700 000 kronor i ett simbadsavtal med kommunen.
Torsås • Publicerad 3 juni 2010

Det säger Håkan Algotsson (C) efter mötet i kommunstyrelsen på tisdagskvällen. Då enades politikerna om att ta fram ett underlag för beräkning av simhallens driftkostnad och beläggningsstatistik för i hur stor utsträckning hallen används. Vidare ska jämförbara kostnader med andra simhallar studeras.

Det var moderaternas Mona Magnusson som tog upp frågan till behandling som ett extraärende på kommunstyrelsens möte. Hon var kritisk till handläggningen och fick genast stöd av Håkan Algotsson som tycker att 700 000 kronor i budgivningen från kommunalrådet Roland Swedestam (S) är ett skambud mot det gamla avtalet på 1 950 000 kronor inklusive simlärare.

– Det går inte att bara slänga fram en siffra, utan det måste till en tydlig och seriös förhandling mellan kommunen och ägaren till Möre Hotell. Vi betalar över 900 000 kronor i hyra för biblioteket. Alla inser att det kostar mycket mer att driva en simhall med uppvärmning, skötsel och personal. Vänsterstyret och Torsåspartiet vill dra ner på kostnaden för simhallen för att finansiera driften för sporthallens tillbyggnad. I praktiken är det att avstå från att ha någon simhall. Det är allvarligt och försvagar hotellets möjligheter att drivas vidare, säger Håkan Algotsson.

Roland Swedestam (S) är i likhet med övriga politiker i kommunstyrelsen med på att ta fram ett bättre underlag för simbadsavtalet. Men han tycker inte att budgivningen var förhastad.

– Ronny Karlsson fick ett bud då, men tackade nej och uppgav att han skulle dra sig ur affären, vilket tydligen inte stämmer eftersom han fullföljde fastighetsaffären samma dag. Sedan dess har jag inte hört något från honom.

Roland Swedestam håller inte med Håkan Algotsson om att socialdemokraterna vill avstå från att ha en simhall.

– Ambitionen är att det ska finnas en simhall som är tillgänglig också för allmänheten och det är bra att den möjligheten finns. Nu får vi se vad vi får fram för underlag när det gäller driftkostnaden och beläggningsstatistiken för simhallen, säger han.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.