Bygge kan vara brott

Ett pågående bygge på en holme norr om Djursviks hamn kan strida mot miljöbalkens bestämmelser.
Torsås • Publicerad 18 juni 2010

Det beror på att det inte finns någon dispens från strandskyddet. Numera är det kommunen som har ansvaret för tillsynen genom strandskyddade områden och inte länsstyrelsen. Något bygglov för det arbete som pågår ute på holmen finns inte, enligt kommunens byggnadsingenjör Christer Fransén.

En anonym person har i en skrivelse till länsstyrelsen påpekat att det "sker en febril ombyggnad" på den aktuella holmen som enligt brevskrivaren kallas för Nåtkroken.

Tidigare ägaren till fastigheten där holmen är belägen var Rune Ådenfelt. Numera är det hans bror, Evert Nilsson, som är ägare. Men Rune Ådenfelt säger att det är han som har ansvaret och håller på med själva byggprojektet ute på holmen. Enligt den anonyma personen har det uppförts en "tämligen" ny sommarstuga och ytterligare ett mindre hus där det tidigare fanns ett utedass. Men detta tillbakavisas av Rune Ådenfelt.

– Det är inget nybygge utan en ombyggnad, renovering och målning av sjöbodarna. Här finns totalt fyra sjöbodar som alla finns med på den ekonomiska kartan för holmen och som har funnits här länge. Sjöbodarna blev successivt mina under den tid då jag ägde gården. Allt såg bedrövligt ut och därför snyggar jag till detta. Hade också tänkt att flytta upp en sjöbod för att säkra förhöjt framtida havsvatten, men det vågade jag inte med tanke på alla lagar som finns för strandskyddet, säger Rune Ådenfelt.

Länsstyrelsen kommer i dagarna att översända den anonyma skrivelsen till Torsås kommun som således har tillsynsansvaret för strandskyddet. Kommunens samhällsbyggnadschef Peter Persson säger;

– Vår inspektion kommer att ge närmare besked om hur vi ska hantera det aktuella ärendet. Då får vi svar på om det är ett eventuellt svartbygge och ett brott mot miljöbalken. Det är tillåtet att renovera, men mer oklart i bestämmelserna var gränsen går för om det är en ombyggnad eller en renovering. Är det en ombyggnad, ja då är det ett brott mot miljöbalken eftersom det inte finns någon dispens för strandskyddet.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.