Bron Stocken sattes på plats

Hammarslagen ekade över trakten i helgen när den nya bron över Applerumsån sattes på plats av ett 30-tal eldsjälar i Lions i Torsås
Torsås • Publicerad 26 maj 2003
En nöjd brobyggartrio. Sven-Erik Bogren, Ulf Gustavsson och Bengt Österström, har hållit i trådarna för projektet. Foto: jan andersson
Febril aktivitet rådde när den nya bron över Applerumsån sattes på plats.
En nöjd brobyggartrio. Sven-Erik Bogren, Ulf Gustavsson och Bengt Österström, har hållit i trådarna för projektet. Foto: jan andersson Febril aktivitet rådde när den nya bron över Applerumsån sattes på plats.Foto: 

- Vi gjorde en våraktivitet av det hela för medlemmarna, säger Sven-Erik Bogren och Ulf Gustavsson som tillsammans med Bengt Österström hållit i merparten av trådarna för brobygget, som Lions utfört helt ideellt.

Förberedelser gjordes för en vecka sedan när de telefonstolpar placerades ut som bron vilar på.

På lördagen var det så dags att sätta ihop bron och sätta den på plats. Arbetet flöt bra och det uppstod aldrig några större besvärligheter.

Korv och dryck belöning

När bron väl var på plats efter några timmar blev det en första belöning i form av korv och dryck för byggarlaget. Därefter följde Lions månadsmöte innan den trevliga dagen avslutades med grillning.

Den gamla bron som förbinder Kvilla med Applerum försvann någon gång på 1970-talet. Det var islossningen som förstörde de sista resterna av bron.

Sedan dess har det inte varit någon förbindelse mellan de båda byarna.

Satsade 10 000 kronor

- Många har saknat en bro och folk har frågat efter Stocken, som den kallas i folkmun, säger Bengt Österström.

- Tidigare har det stupat på att man inte fått fram pengar, men vi i Lions bestämde oss för att satsa 10 000 kronor på projektet. Vi vill ge något tillbaka till allmänheten, som skänker prylar och pengar till oss.

Den nya träbron mellan de båda byarna öppnar också upp för ett gammalt promenadstråk för motionärer och friluftsmänniskor.

Längre fram kommer plattor att sättas upp med namnen på de personer som hjälpt till att betala för en brobräda. Det var i samband med Gullabo marknad som Lions sålde symboliska brobrädor.

- 65 personer har betalat 100 kronor vardera för en brobräda, berättar Harald Jonsson, Lions. som liksom övriga eldsjälar i Lions, sken i kapp med solen när den nya broförbindelsen var klar och sattes på plats.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.