Bröder köper Automatlego

Rörbearbetningsföretaget Automatlego AB säljs till Bergkvarabröderna Povel och Pontus Varga och grundaren Alf Nyström går mot nya utmaningar.
Torsås • Publicerad 16 december 2005

Alf Nyström berättar att han under flera års tid funderat på att avyttra sin del av företaget. Än så länge äger han 55 procent av aktierna och återstoden innehas av rörgrossisten Rotec Skandinavien AB, och bröderna Varga köper nu företaget.

- Det har som sagt växt fram och nu ser jag fram emot ett nytt uppdrag, men vad det består i vill jag inte lämna några detaljer om ännu, säger Alf Nyström när vi besöker företaget på torsdagen.

Han kan avslöja så mycket att han troligen blir Nordenrepresentant för ett tyskt företag.

Automatlego är underleverantör till personbilsindustrin och sysslar med rörbearbetning. De största kunderna är Faurecia i Torsås och Tenneco i Vittaryd, och precis så kommer det att fortsätta när Povel och Pontus Varga tar över som ägare 4 januari nästa år.

Inga förändringar - Det är 28 personer som jobbar i verksamheten och så ska det fortsätta. Vi jobbar vidare och har inga planer på att ändra på något, säger Povel Varga.

Pontus Varga är bosatt i Göteborg och kommer därifrån att vara verksam med avtalsfrågor och förhandlingar. Povel Varga ska sätta sig på vd-stolen, och det är något han ser fram emot.

- Jag har jobbat här i drygt tio år och det ska bli en härlig utmaning att få driva företaget.

Nära till jobbet Han har just avslutat pappaledigheten tillsammans med 18 månader gamle Otto. Det är nära till jobbet, bara 500 meter, och även om han varit anställd i många år har han ändå ett förflutet som företagare. På 1980-talet drev han BP-macken, nuvarande Uno X, i Bergkvara tillsammans med brodern och fadern György Varga.

Alf Nyström startade Automatlego 1987 tillsammans med brodern Jan Nyström i Faurecias lokaler i Torsås. 1992 flyttade företaget till de nuvarande lokalerna och verksamheten har vuxit kraftigt i omfattning under de senaste åren.

- Innan jag startade Automatlego drev jag företaget Torslego, så vid det här laget har jag varit företagare i ungefär 30 år. Nu ska det bli skönt att få prova något nytt.

Så det känns inte sorgligt?

- Nej, absolut inte. Det här är en mycket bra lösning och jag kommer att jobba kvar några månader så att det blir en smidig övervång, säger Alf Nyström.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.