Bolag i slutfas om hamnköp

AB Bröderna Höglund Agency från Kalmar ligger bäst till gällande att ta över hamnen i Bergkvara.
På torsdagen träffade man Torsås kommunledning.
Torsås • Publicerad 13 juli 2012

Kommunstyrelsen i Torsås kommun har kallat sina ledamöter till ett extra sammanträde onsdagen den 18 juli. Anledningen till det nyinsatta sammanträdet är att man hoppas kunna klubba igenom ett avtal där man har sålt hamnen i Bergkvara till en utomstående part.

– Vi kommer att träffa intressenterna under fredagen för att komma ytterligare ett steg närmare en försäljning. Därefter hoppas vi kunna avsluta ärendet helt vid det extra sammanträdet nästa onsdag, säger kommunstyrelsens ordförande, Håkan Algotsson (C) i en kommentar kring den försäljning som känns efterlängtad för honom och den övriga kommunledningen.

Under den gångna våren har Torsås kommun förhandlat med två olika intressenter som båda sagt sig vara villiga att ta över hamnverksamheten i Bergkvara. Bolagen det handlar om är AB Bröderna Höglund Agency från Kalmar och U.A Roselius AB från Karlskrona.

När Barometern frågar det sistnämnda företaget om man fortfarande är intresserat av hamnen svarar styrelseledamoten Per-Henrik Fridolfsson att man i nuläget väljer att ligga lågt i den aktuella affären.

– Det hela har dragit ut ganska mycket på tiden. Därför har vi valt att se oss omkring efter andra alternativ. Vi utesluter dock ingenting gentemot Torsås kommun, säger Per-Henrik Fridolfsson.

Ni är alltså inte inblandade i fredagens förhandlingar?

– Nej, det är vi inte, fortsätter Fridolfsson.

När Gustav Bergman på AB Bröderna Höglund Agency får samma fråga blir han genast betydligt mer återhållsam.

– Jag vill helst inte kommentera något innan det är helt klart. Vi är dock inte ute ur bilden på något sätt, säger han.

Håkan Algotsson å sin sida hoppas att ingenting ska sätta käppar i hjulet när man nu har kommit så pass långt i frågan.

– Vi är nöjda med det bud som vi har fått och tycker att det är acceptabelt. Budet omfattar både nyttjanderätten av hamnen och köpet av själva bolaget, säger kommunalrådet.

text

Markus Danielsson­

Markus Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.