Befarat oljeutsläpp

Ett förmodat oljeutsläpp i vattnet fick räddningstjänsten att rycka ut till Bergkvara hamn. Någon oljesamling visade det sig inte vara.
Torsås • Publicerad 17 februari 2006
Foto: 

Vid 09.30-tiden i går var räddningstjänsten på plats med några mannar i hamnen. Det var trafikchefen för Bergkvara Hamn och Stuveri AB, Jeanette Strömberg, som slog larm om det misstänkta oljebältet. Bälten var 100-talet meter brett och 20-talet meter långt. Den hårda blåsten låg på mot hamnen och någon oljelukt kunde inte kännas. Räddningsledaren Kjell-Åke Svensson trodde redan då att det rörde sig om issörja. För att titta närmare på det samlade bältet skickades en hink ner i sörjan. Även då kunde det konstateras att det guppande bältet var en issörja. För säkerhets skull tog även miljökontorets personal prover på vattnet. Enligt miljöinspektören Mikael Nilsson var det döda rödalger som gav issörjan dess mörka färg. Senare under dagen angjorde en patrull från Kustbevakningen hamnen. Personal från Kustbevakningen bekräftade att det rörde sig om en issörja och rödalger.

Stefan Fels
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.