Bättre företagsklimat

Företagsklimatet har förbättrats något i Torsås kommun.
Torsås • Publicerad 23 februari 2006

Det framkom när intresse-organisationen Svenskt näringsliv i går presenterade undersökningsresultatet från 128 slumpvis utvalda företagare och jämförde med förra årets omdöme.

De slutsatser som dragits av resultatet delgavs kommunchef Bo Lönnqvist och kommunalrådet Håkan Algotsson (c) av Svenskt näringslivs regionchef Jan Appelgren.

Bättre attityd Företagarnas sammanfattande omdöme om företagsklimatet är positivare än det var 2004. Enkätsvaren visar också företagarna upplever att attityden till företagarna har förbättrats bland olika grupper i samhället.

Även faktorer som påverkar företagsklimatet hade förbättrats på alla punkter med ett undantag, kommunens regler och byråkrati.

En minskad kostnadsbörda för personalen vid sjukskrivningar ansågs som den viktigaste anledningen för att kunna anställa fler

i företagen. Den saken kan inte kommunen påverka.

Några av företagarna hade synpunkter på Torsås kommun och ämnet osund konkurrens. Irritation finns för att ambulerande säljare har tillstånd att bedriva torghandel.

- Vi försöker att hantera det så korrekt som möjligt och se till att det endast är seriösa handlare som står där, förklarade Håkan Algotsson, och tillade att inslaget med torghandel ska vara kvar.

Vågen i Bergkvara är också en het potatis bland vissa företagare, det som upprör är att Vågen sköter alla sina transporter själva.

Värdefull verksamhet Håkan Algotsson framhöll Vågens verksamhet som betydelsefull för handikappade som försöker få en fot på arbetsmarknaden.

- De företagare som känner att Vågen inkräktar på deras verksamhet kan höra av sig så att vi kan föra en dialog om det, sade Håkan Algotsson .

Enkätsvaren ligger till grund för den rankingen av landets kommuner som Svenskt näringsliv låter göra.

Kan klättra 2004 placerades Torsås på plats 166, hur det gick förra året presenteras i maj.

Jan Appelgren tror att Torsås kommer att klättra några placeringar på rankingen.

I dag ska Svenskt näringsliv presentera hur företagarna

i Nybro kommun ser på det lokala företagsklimatet.

Stefan Fels
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.