Allianspartierna provar nya grepp

Samarbetet mellan Torsås lokala allianspartier byter skepnad. Nu ska samarbete diskuteras från fall till fall.
Torsås • Publicerad 16 januari 2013

I början av november 2012 var sprickan total mellan Centerpartiet och de tre övriga allianspartierna. Kristdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet gick vid den tidpunkten ihop med Socialdemokraterna i ett gemensamt budgetförslag för 2013.

Kvar på andra sidan stod kommunalrådet Håkan Algotsson (C) och hans partikamrater. Algotsson har sedan dess inte gjort någon större hemlighet av att han känner sig tämligen illa behandlad av de övriga tre allianspartierna.

När sprickan var som allra störst togs det initiativ till försoningssamtal från regionalt håll. Därefter har de berörda partiernas grupp­ledare träffats vid olika tillfällen för att försöka komma överens om en gemensam syn på framtiden. Under tisdagseftermiddagen offentliggjordes ett gemensamt pressmeddelande där de fyra partierna förklarar att den samarbetsform som har gällt sedan valet 2010 inte längre är aktuell i Torsås kommun.

– Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet delar emellertid uppfattningen med Centerpartiet att den borgerliga ideologiska grundsynen knyter samman partierna. Därför upplevs en dialog inom ramen för de fyra partierna som den mest naturliga basen för ett politiskt samarbete, skriver de fyra lokala gruppledarna i pressmeddelandet.

I fortsättningen kommer allianspartierna att ha regelbundna samtal i ärenden som är viktiga för Torsås kommun. Om mötena inte leder till en gemensam ståndpunkt står det varje enskilt parti fritt att söka andra vägar för samarbete. En förutsättning för det sistnämnda är dock att man först informerar de övriga partierna om sina planer.

Under den kommande våren ska det sedan göras en utvärdering av dialogen mellan allianspartierna. Utifrån den utvärderingen ska man sedan ta ställning till bildandet av en eventuell arbetsgrupp för utvecklingen av ett nytt framtida samarbete.

Markus Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.