Friad från att försökt döda polismannen men fälld för den fräcka kuppen om en radioaffär i Oskarshamn.
Torsås • Publicerad 29 november 2003

På fredagen dömdes den 25-årige Torsåsbon och hans medkumpan till tio månaders fängelse vardera.

Bakslag för åklagaren

Trots straffet får Kalmar tingsrätts dom ses som ett bakslag för åklagaren. Gärningsmännen friades för flera andra stölder av elektronikvaror.

Hemma hos de misstänkta har beslagtagits varor som befunnits komma från inbrott hos E-Foto i Borgholm och Dialect i Kalmar. Men detta räcker inte, menar tingsrätten, för att binda dem vid stölden. De fälldes därför bara för häleri på dessa punkter.

Däremot var bevisen mot de båda männen när det gäller smash-and-grab-kuppen mot Wikstens Audio och Video i Flanaden i Oskarshamn den 20 oktober desto starkare. Förutom att de greps i en bil med stöldgods hade teknisk bevisning i form av bland annat skoavtryck och glassplitter säkrats.

Efter kuppen i Oskarshamn flydde tjuvarna söderut och blev jagade en längre sträcka av polis innan de greps. I samband med detta hävdar en polisman att den 25-årige Torsåsbon försökt sticka ner honom med en skruvmejsel. Åklagaren gjorde gällande att denna händelse var ett försök till dråp eller grov misshandel.

Ord stod mot ord

Eftersom endast 25-åringen och polismannen var närvarande på platsen hade tingsrätten att välja mellan vem man anser vara mest trovärdig. Det var en typisk ord mot ord-situation. Även om rätten menar att polismannen lämnat en fyllig och detaljrik berättelse anser den inte det vara ställt utom allt rimligt tvivel att 25-åringen verkligen var ute efter att döda eller misshandla. Händelsen rubriceras i stället för som hot mot tjänsteman.

De båda brottslingarna har tidigare dömts ett flertal gånger. Den 26-årige Blekingebon förekommer trots sin relativa ungdom redan under 21 avsnitt i belastningsregistret. För 25-åringen väntar dessutom snart en ny rättegång i vilken han anklagas för att i samband med ett mord på Öland efter skyddat brottslingen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.