Rush återvänder till Europa efter 35 år

Sweden Rock Festival i Sölvesborg drog vinst- lotten när proggrockarna Rush skulle göra sin första festivalspelning i Europa på flera decennier.
– Ska du göra en festival i Europa så är det den du ska göra, säger bandets gitarrist Alex Lifeson.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2013
Foto: 
Mångsysslare. Geddy Lee står för sången samt spelar bas och keyboards i Rush.
Mångsysslare. Geddy Lee står för sången samt spelar bas och keyboards i Rush.Foto: Andrew MacNaughtan

Kanadensiska Rush är inte årets publikmässigt största bokning på Sweden Rock men troligen den kreddigaste. När den progressiva rocktrion skulle göra sin första festivalspelning i Europa på nästan 35 år föll valet på den svenska hårdrocksfestivalen. Onekligen en fjäder i hatten för arrangörerna.

Men enligt bandets gitarrist Alex Lifeson ett ganska lätt val.

– Intrycket vi fick var att ska du göra en festival i Europa så är det den du ska göra. Det är den bästa, säger han på telefon från London inför Blekingebesöket på lördag.

Men som med mycket annat i livet finns en liten baksida för de svenska fansen.

– Vi gör nog en kortare spelning jämfört med övriga turnén eftersom det är en festival och arrangörerna vill ha det så. Vi kan inte köra normala tre timmar, utan det blir väl två timmar.

Rush är ute på världsturné för att följa upp det senaste albumet, Clockwork angels. Och för första gången har bandet valt att ha andra musiker med sig på scenen – en stråkensemble.

– Det är en hårfin gräns kring att ha med stråkar i ett rockband. Ibland kan det låta lite fånigt. Kontrasten mellan det symfoniska och det rockiga funkar inte alltid men dirigenten har gjort riktigt bra arrangemang och verkligen fattat hur vi är som band.

Låtvalet blir mestadels från senaste plattan kryddat med några favoriter och vissa djupdykningar i bandets kanske mest omstridda period i mitten av 80-talet, då keyboards dominerade ljudbilden.

– Det bara föll sig så. De albumen är lite förbisedda av oss. Så vi tänkte att det vore coolt att ta sig an dem igen, på ett annat sätt, säger Lifeson, medveten om alla fans kanske inte riktigt gillar låtvalet.

– Efter en 40 år lång karriär har alla fans sina egna favoriter. Du kan inte göra alla glada.

Bandet har väntat i 15 år, men i april var det dags för trion att ta steget in i rockens finrum, Rock and Roll Hall of Fame. Att Rush förbigåtts tidigare har varit en snackis bland fansen. Bandets egna reaktioner har varit allt från likgiltighet till småsura kommentarer.

Men det blev en positiv upplevelse.

– Vändpunkten för mig var kvällen före ceremonin, när vi repade med Chris Cornell, Foo Fighters och Tom Morello. Att vara där med de här musikerna som jag respekterar så mycket och när de berättade om vilken ära de tyckte det var att vara på samma scen som oss. Det var fantastiskt.

Nästa år är det 40 år sedan Rush släppte debutplattan. Hur har ni lyckats hålla ihop så länge?

– Först och främst gillar vi att jobba ihop. Vi är väldigt nära vänner och skrattar mycket tillsammans. Geddy och jag har varit vänner sedan vi var 13 år gamla. Vi bor fem minuter från varandra, spelar tennis tillsammans och äter lunch. Det är mycket lättare att vara i ett band när man är bästa vänner.

...att släppa plattor när det knappt går att tjäna några pengar på det längre.

”Det har vi alltid gjort. Vi bryr oss inte om vad någon annan tycker. Blir det en platta till i framtiden? Det vet vi inte. Ett alternativ är att göra ett par, tre låtar i halvåret och släppa dem. Men att sätta tänderna i ett projekt som Clockwork angels är väldigt tillfredsställande”.

... de senaste tio årens många turnéer.

”Det har bara blivit så. Vi har släppt många skivor och turnerat på dem, och sedan har vi haft 30-årsjubileet och den turnén. Det känns som vi antingen varit inne i studion eller turnerat. Man tror att man ska turnera mindre när man bli äldre, men det verkar inte vara fallet med oss”.

... om åldrandet.

”Geddy och jag fyller 60 snart. Neal är ett år äldre. Det handlar om fysik. Kroppen blir äldre och det är svårare att hålla samma höga nivå genom en hel tretimmarskonsert. Efter en spelning är vi utmattade dagen efter, trots att vi gör alla de rätta sakerna och tar hand om oss med både träning och rätt kost. Men det är naturens gång”.

... eventuell osämja inom bandet.

”Alla har sina meningsskiljaktigheter, men vi är vuxna människor, vi behöver inte bete oss som barn bara för att vi inte kommer överens. Om alla tre inte är överens om vilken riktning vi ska gå eller kring annat som rör bandet, då blir det inget. Det har alltid varit en regel och gör det mycket lättare”.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.