PRO letar nytt blod på festivalen

Glöm virkade strumpor och torra mandelkubb.
Blekinges pensionärer är på plats på Sveriges hårdaste festival för att värva medlemmar.
Nu vill de visa att de också kan rocka.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2013
Förvandlingen pågår ...
Förvandlingen pågår ...Foto: Hanna Franzén
Foto: Patric Söderström

–?Vi vill tvätta bort stämpeln av att vi är mossiga.

Det säger Ann-Kristin Erlandsson, 65 år och kansliansvarig för PRO i Blekinge. Iklädd svarta kläder, trasiga strumpbyxor och sleaze- frisyr delar hon ut flygblad till de förbipasserande besökarna på Sweden Rock.

Drygt 30 personer från förbundet är på plats under festivalens alla dagar. Pensionärerna har kommit för att tuffa till sig.

–?PRO är inte bara småkakor och och ljummet kaffe. Vi vill vara där folk är och visa att vi är öppna för alla, säger Ann-Kristin Erlandsson.

I vanliga fall brukar hon läsa en god bok eller ta en tur i skärgården med båten. När hon nu svirar om till hårdrocksskrud inför årets rockdagar är det med ett bestämt mål.

Att bilda en rockförening inom PRO.

– Jag har lyssnat en del på rock i ungdomen men gör det inte längre. Jag är här för att det är dags att öppna dörren till andra nischer, säger Ann-Kristin.

Hon avbryter sig för att hojta högt till ett ungdomsgäng som går förbi och fortsätter:

–?Dagens hårdrockare åldras, de är framtidens pensionärer och vi hittar dem på Sweden Rock.

Men även om hon och de andra i PRO:s husvagn hellre lyssnar på Abba än dödsmetall så kan de inte låta bli att gilla takterna en aning.

–?Ibland kan man faktiskt inte sitta still!

Idén med en rockförening i PRO har inspirerats mycket av de åldrande artisterna.

–?Ozzy Osbourne är född samma år som jag och han rockar fortfarande på scen.

Men det är inte bara rockare som Blekinges pensionärsförbund vill värva. Drömmen är att vistelsen på Sweden Rock blir startskottet för en öppnare förening.

–?När vi växte upp fanns det många raggare. Varför inte ordna en raggarträff för pensionärerna?

Hittills har banderollen med PRO:s Sweden Rock-logga ”Det är så vi rullar” fått bra respons. Många stannar, håller tummen upp och ropar. Då gör Ann-Kristin rock’n roll-tecknet tillbaka.

–?Det finns inga kärringar längre, vi rockar fett!

Tips från Ann-Kristin Erlandsson, kansliansvarig för PRO Blekinge:

1. Sota ögonen med en mörk skugga. Lägg på rikligt med svart, tjock eyeliner. Använd gärna vattenfast mascara så du kan rocka loss ordentligt utan att behöva oroa dig för att sminket rinner.

2. Måla läpparna i den skrikigaste röda färg du kan hitta.

3. Fixera en hård frisyr med hjälp av vax.

4. Om du hittar, använd en gnugg–tatuering.

5. Rota fram de tyngsta smyckena och tänk död. Gärna halsband, örhängen och armband i silver. Matcha med trasiga byxor och en svart topp.

Johanna Bladh
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.