Mia Klose slog sitt publikrekord

Mia Klose är svenskan som flyttade till London och bildade rockband.
Nu återvänder hon till Sverige och Sweden Rock Festival inför sin största publik någonsin.
–Det skulle vara kul att bana vägen för fler tjejer, säger hon.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2013
Foto: Marcus Palmgren
Hemmaplan. Mia Klose har återvänt till hemlandet Sverige för en rekordstor spelning på Sweden Rock Festival. Gitarristen Jonny Nonsense är en av de bandmedlemmar som hon träffade sedan flytten till Storbritannien.
Hemmaplan. Mia Klose har återvänt till hemlandet Sverige för en rekordstor spelning på Sweden Rock Festival. Gitarristen Jonny Nonsense är en av de bandmedlemmar som hon träffade sedan flytten till Storbritannien.Foto: Marcus Palmgren

Ett dygn har gått sedan konserten på 4Sound-scenen när Mia Klose kommer förbi BLT:s husvagn och tar plats i en av solstolarna. Efter flera års spelande på klubbar och mindre konserter i London där hon bor beslutade sig sångerskan som växte upp i Stockholm att anmäla sig till Sweden rocks bandtävling. Med sig hade hon ett band som växt fram under tiden i Storbritannien.

–?Först tänkte jag att ”det är så många som söker”, men plötsligt var vi utvalda av 1?500 band till omröstning. Jag har väldigt trogna följare på nätet, de röstade på alla möjliga sätt.

Beviset kom i form av en plats på årets upplaga av Sweden Rock-festivalen.

Det är den första konserten i hemlandet och den överlägset största publiken som hon har spelat inför. Hon är tagen av mottagandet från publikens sida.

– Det var så häftigt att se folk där framme vid scenen bära t-shirts med mitt tryck på. Så roligt att se att folk är så engagerade i det som jag gör.

Mia Kloses repertoar är ett långkok med ingredienser hämtade från hela 80-talet. Den attitydfulla kvinnan hintar om såväl Mötley Crüe som Skid Row och Bon Jovi.

– 80-talsrocken är fantastiskt bra. Jag kan uppskatta musik från alla genrer, men det är den jag älskar. Guns N’ roses är favoriterna, säger hon.

De kvinnliga förebilderna i rockvärlden är få. Även på Sweden Rock är det få kvinnor på scenerna.

Undantag finns dock, exempelvis Doro och Sister Sin.

– Jag väljer att se positivt på det. Man får mer uppmärksamhet som tjej eftersom det är så få andra. Samtidigt tror jag att många tjejer vill spela i rockband, men kanske inte vågar ta för sig. Det skulle vara kul att bana vägen för fler tjejer.

Ålder: 26 år.

Bor: I London.

Aktuell: Vinnare av Sweden Rocks bandtävling och spelade på torsdagen inför storpublik på 4Sound-scenen. Har även släppt debutalbumet London, som rosades i tidningen Classic Rock AOR.

Missar inte på Sweden Rock: Kiss, Europe, Doro och Crazy Lixx.

Festival eller konsert? ”Festival! Alla är så glada, det är en skön stämning”.

Daniel Svensson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.