Här lever vinylskivan gott

Judas priest, Iron Maiden och Kiss säljer bäst och de exklusiva utgåvorna hänger inplastade längs med väggarna.
I Hot stuff-tältet bläddrar kunderna sig igenom hårdrockens historia på vinyl.
– På 80-talet såg det ju ut så här i alla skivaffärer, säger Håkan Svensson.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2013
Foto: Patric Söderström

Han säljer vinylskivor strax utanför festivalentrén i Hot stuff-tältet med kollegan Håkan Gunnarsson. De började för 20 år sedan och har sett marknaden växa på senare år.

– Sedan cd:n dog så har vinylen kommit jättemycket, särskilt inom rock och hårdrock, där har det alltid funnits ett stort vinylintresse, säger Håkan Svensson.

Han menar att cd-skivan är en slit-och-slängvara, medan vinylen har ett helt annat samlarvärde. I dag släpps nästan alla skivor på vinyl. Håkan Svensson tittar upp mot svenska hårdrocksbandet Ghosts senaste album på väggen, som utöver själva skivan innehåller en 20 sidor tjock bok. De menar att det är en helt annan upplevelse att äga sina favoritskivor på vinyl. Samtidigt menar de att ljudkvalitén är bättre än digitala filer.

Dyrgriparnas dyrgrip är Black sabbath-skivan Forbidden som är din för 5 000 kronor. Den släpptes bara på vinyl i Brasilien, medan resten av världen fick nöja sig med cd-skivan.

– Jag känner en kille i Brasilien som brukar köpa skivor och skicka över hit, säger Håkan Gunnarsson.

Kontakterna finns utspridda och då och då kommer de över ett riktigt sällsynt exemplar som kan adderas till butikens utbud.

– Det är jakten som är det roligaste. Man känner sig så nöjd när man får tag i en skiva som bara finns i 300 exemplar världen över, säger Håkan Gunnarsson.

Daniel Svensson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.