Flaskorna flyger på Sweden Rock

Generösa regler gör att Sweden Rocks barer kan servera dryck i flaska.
Bra att slippa söla med plastmugg.
Mindre bra för dem som får flaskorna i huvudet.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2010

Nästan samtliga svenska festivaler begränsar serveringen av alkohol till avgränsade områden. På så sätt kan man hålla fyllan någorlunda under kontroll och undvika att glas och flaskor kastas mot scenerna.

Hultsfred, Way Out West och Peace and Love har samtliga ölhagar där alkoholen serveras i mugg. På Sweden Rock säljs öl och cider i plastflaskor som sedan får drickas var som helst på området. Det är bra för besökarna som slipper söla med muggar. Nackdelen är att flaskorna flyger som projektiler under konserterna.

Slayers Tom Araya kommenterade företeelsen under bandets konsert på torsdagen.

- Har ni problem med alkoholen? Ni dricker ju inte er öl utan kastar den på varandra, sade sångaren skämtsamt.

Åtminstone ett tiotal halvfulla flaskor gick genom luften under Slayers konsert och de som fick agera måltavlor för projektilerna upplevde situationen som mindre lustig.

– Även om flaskorna är mjuka kan det vara farligt att kasta dem om det är öl kvar i, säger Röda Korsets platschef Lisbeth Jönsson.

Hon har arbetat på Sweden Rock flera år i rad och även om hon ser flaskorna som en potentiell risk poängterar hon att Röda Korset aldrig märkt av att de skulle åstadkomma några skador.

– Vi har inte haft ett enda tillbud så vitt jag vet. Poängen med att servera i flaskor är att det går fortare, säger Sweden Rocks presschef Martin Forssman.

Carl Cato/TT Spektra

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.