"Det här är en högriskbransch"

Den uppfattningen har inte festivalens vice vd.
– Det här är en högriskbransch och det finns många festivaler som gått omkull från ett år till ett annat. Det är lika nervöst varje år, säger Martin Forssman.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2012
Martin Forssman, vice vd och presschef för Sweden Rock, menar att festivalen rustar för framtiden.
Martin Forssman, vice vd och presschef för Sweden Rock, menar att festivalen rustar för framtiden.Foto: Charlotte Nilsson

I en intervju med tidningen Rocknytt berättar Martin Forssman, festivalens vice vd och presschef, att Sweden Rock har marginaler att klara ett sämre år. Han är också medveten att många tror att festivalen är ett självgående lokomotiv som inte kan stoppas. Att publiken, oavsett vilka band som spelar, återvänder år efter år.

– Det finns gott om exempel på festivaler som gått omkull från ett år till ett annat och det krävs inte många procent i tappat biljettförsäljning för att hamna under break-even, säger han till tidningen.

Han berättar också festivalledningen alltid är lika nervösa varje höst.

– Då sitter vi med en budgeterad kostnad på över 50 miljoner och har inte sålt en enda biljett. Det finns otroligt mycket som vi inte vet och som kan påverka resultatet. Det kan vara ett konkurrerande gig som dyker upp samma helg eller så viker plötsligt intresset för rockfestivaler. Ett exempel är Dynamo Open Air som var Europas största metalfestival. Den dukade under på grund av mul- och klövsjukan.

Angående festivalens framtid så ser Martin Forssman ett stort problem.

Det finns snart inga stora dragplåster kvar.

– Återväxten inom hårdrocken är god, men det är ett problem för hela branschen att det snart saknas riktigt stora dragplåster. De band som kommer fram i dag, blir inte lika stora som de största banden från förr. Om merparten av de allra största banden, och de är ganska få redan i dag, försvinner får vi en märklig situation och ett ännu större glapp mellan giganterna och de övriga.

Ändå har han gott om framtiden för just Sweden Rock.

– Så länge vi är öppna för vad vår publik vill ha så tror jag att Sweden Rock har goda förutsättningar att möta framtida förändringar på marknaden.

Christian Hylse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.