30-årskalas med Europe

Det är 30 år sedan Europe gav ut sin debutplatta. I natt gav de sin enda spelning i Sverige under jubileumsåret.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2013
Foto: Mattias Mattisson
Tempest i form. Joey Tempest håller stilen. Sättningen i går var för övrigt densamma som 1986, då The Final Countdown gavs ut:  John Norum gitarr, John Levén bas, Mic Michaeli keyboard och Ian Haugland trummor.
Tempest i form. Joey Tempest håller stilen. Sättningen i går var för övrigt densamma som 1986, då The Final Countdown gavs ut: John Norum gitarr, John Levén bas, Mic Michaeli keyboard och Ian Haugland trummor.Foto: Mattias Mattisson

 

Sweden Rock-publiken var inbjuden till showen som marknadsförts som den största och mest påkostade i bandets karriär.

Europe utlovade en maratonkonsert där låtar från alla bandets skivor skulle spelas.

- I kväll kör vi en lång show. Vi har blivit äldre och gör som Springsteen. Vi har samlat på oss mycket material under åren, sa Ian Haugland på presskonferensen före konserten.

De sa då också att de var en aning nervösa inför detta specialframträdande - som dessutom filmades till en kommande dvd.

– Spelningen betyder mycket för oss, sa Joey Tempest.

Gruppen gick upp på scenen vid halv tolv. De öppnade med låtar från senaste plattan Bag of Bones. Det lät bra och sången satt där den skulle. Joey Tempest ser förresten oförskämt fräsch ut för sin ålder.

Ljusshowen kändes påkostad. Men det kändes också att det skulle bli en lång konsert. Först efter tredje låten började Joey Tempest att prata med publiken. Han sa en mening. Sedan blev det desto mer av mellansnack.

Anders Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.