Sverige & Världen

Mstafa Aziz - mannen med fel personnummer

Växjö Artikeln publicerades
"Ibland när jag tänker på det så skrattar jag. Jag tycker det är en rättighet att få tillbaka min födelsedag." Mstafa Aziz visar upp tre identitetshandlingar från det forna hemlandet Irak. De har inte förnyats och är därför utan värde.
Foto:Urban Nilsson/SMP
"Ibland när jag tänker på det så skrattar jag. Jag tycker det är en rättighet att få tillbaka min födelsedag." Mstafa Aziz visar upp tre identitetshandlingar från det forna hemlandet Irak. De har inte förnyats och är därför utan värde.

Mstafa Aziz föddes den 1 januari 1967. Men i hans svenska pass är personnumret 670202.

– Min pappa har dött och jag får inte ut arvet…

Mstafa Aziz kom till Sverige från staden Medina i irakiska Kurdistan 1997. I Växjö bor han med dottern Karin, 15, som går på Norregårdskolan och sönerna Karman, 21 och Kardo, 24, som yrkesarbetar.

När Mstafa Aziz lämnade Irak fick han inte med sig sina id-handlingar, släktingar skickade dem till honom i Sverige senare. Men dessförinnan folkbokfördes Mstafa Aziz. Eftersom han då inte kunnat belägga sitt födelsedatum, sattes det till 2 februari. Anledningen var att personnumren för födelsedatumet 670101 var slut.

– Man kan säga att jag bott här med falska personuppgifter i 18 år…, säger Mstafa Aziz.

  För fem år sedan avled hans far i hemlandet och då började bekymren. När arvet skulle fördelas uppstod problemet att Mstafa Aziz plötsligt hade fel personnummer och därför inte kan få ut sitt arv efter pappan.

  – Där nere vill de se mitt irakiska pass men det har gått ut. När de ser mitt svenska pass frågar de varför det står 2 februari istället för 1 januari. De tror mig inte när jag berättar att personnumren i Sverige tagit slut.

  Mstafa Aziz berättar att han har syskon i Danmark, Sverige, Tyskland och Storbritannien, alla med korrekta personnummer i sina nya hemländer. Själv har han ett irakiskt id-kort med bild på sig själv som en liten gosse, utöver det ett militärt id-kort och ett irakiskt medborgarbevis. Eftersom de inte förnyats är de värdelösa som id-handling i Irak.

  – Vår pappa var utbildad på universitetet och arbetade på en myndighet. Samma dag som jag föddes gick han och registrerade min födelse. Det är inte som i vissa familjer att man inte visste vilken dag jag föddes, säger Mstafa Aziz.

  Han överklagade Skatteverkets beslut att inte få nytt personnummer till Förvaltningsrätten i Växjö som nyligen avslog överklagandet. Skatteverkets beslut står fast. I domen skriver Förvaltningsrätten: Skatteverket har såvitt framgår av handlingarna i målet registrerat i folkbokföringen att Mstafa Aziz faktiska födelsetid är den 1 januari 1967. Men trots att hans faktiska födelsetid är registrerad till den 1 januari kan han inte få det personnumret. Personnumren för män födda 1967-01-01 är slut berättar Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

  – Eftersom hans identitet inte var styrkt när han invandrade fick han inte 1/1-67. Vi visste redan då att det var en kritisk dag och ville spara personnummer till de som styrkt sin identitet, säger Ingegerd Widell.

  Däremot finns Mstafa Aziz födelsetid och personnummer på hans personbevis. Det har han skickat till de irakiska myndigheterna som avvisade dokumentet. Nu har Mstafa Aziz ansökt om att få ett personnummer så nära den 1 januari 1967 som möjligt i hopp om att då kunna blidka de irakiska myndigheterna. Men det kommer inte Skatteverket att möjliggöra:

  – Vi ändrar inte från en felaktig uppgift till en annan, han finns registrerad överallt med sitt personnummer, säger Ingegerd Widell.

  Arvsfördelningen i Irak har, på Mstafa Aziz begäran, skjutits upp tre gånger i hopp om att få sitt rätta födelsedatum i passet. Men nu brinner det i knutarna, den 8 mars är slutgiltig deadline. (SMP)

  Födelse

  1/1, 1/7 och 21/3 kritiska datum

  För varje födelsetid finns ett begränsat antal personnummer vilket gjort att vissa datum utnyttjats så mycket att numren tagit slut, bland dem 1/1 och 7/1. 21/3 är också överrepresenterat, datumet är kopplat till det persiska nyåret.

  Personer som invandrat har angivit födelsedatum koncentrerat till ett fåtal dagar. I vissa länder har födelsetiden inte samma betydelse som i Sverige, den registreras i vissa fall retoraktivt till ett fiktivt datum.

  2008 genomfördes Folkbokföringsutredningen på uppdrag av regeringen. Sedan dess får Skatteverket i aktuella fall ange en födelsedag närliggande dag i samma månad.

  Källa: riksdagen.se

  Visa mer...