Viktigt beslut om frihandel

Under den kommande mandatperioden ska EU-parlamentet fatta ett av sina viktigaste beslut, någonsin. Ska EU teckna ett frihandelsavtal med USA?
Nyheter • Publicerad 20 maj 2014
Foto: 
Sverige skulle bli en vinnare om det sluts ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Joppe Wiberg tror att avtalet skulle innebära lägre konsumentpriser och fler jobb.Foto: Mikael Eklund
Sverige skulle bli en vinnare om det sluts ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Joppe Wiberg tror att avtalet skulle innebära lägre konsumentpriser och fler jobb.Foto: Mikael EklundFoto: 

– Jag övertygad om att EU kommer att skriva under ett frihandelsavtal under mandatperioden. Det finns självklart både för- och nackdelar med ett sådant avtal. Men jag tycker att fördelarna är klart fler. Sverige kommer att få fler jobb och konsumenterna här billigare produkter. Vi får inte glömma att Sverige är ett av EU:s mest exportberoende länder, 40–45 procent av vår BNP är beroende av export.

Joppe Wiberg är före detta lärare i ekonomi och samhällskunskap på Stagneliusskolan i Kalmar. Han är expert på EU-ekonomi och föreläser ofta och gärna om både EU som helhet och om det frihandelsavtal som det just nu pågår förhandlingar om.

– Jag har precis avslutat en stor EU-utbildning via senioruniversitetet. Det är väldigt roligt att jobba med EU-frågor på detta sätt. Den utbildningen avslutades med att vi var 45 personer som åkte till Bryssel för att besöka olika EU-institutioner, säger Joppe Wiberg.

Det talas om att Sverige och EU måste acceptera USA:s sämre djurskyddsregler, exempelvis att de tillåter hormonbehandling, att det finns en risk för att USA:s regler om att företag kan stämma regeringar kan ingår i avtalet.

Stämmer dessa farhågor?

– Vi ska veta att det finns stora kulturskillnader mellan EU och USA. I USA prioriterar man privat verksamhet och stödjer den. I Europa tänker vi annorlunda. Detta ska vi naturligtvis vara vaksamma för, men jag är övertygad om att EU:s förhandlare aldrig kommer att acceptera exempelvis att företag skulle kunna stämma en regering.

Vilka är nackdelarna med ett frihandelsavtal?

– Det finns flera, vi måste acceptera att de produkter vi importeras är framställda enligt reglerna som gäller i USA. Det kommer att finnas en risk för att de svenska stjärnföretagen blir uppköpta och att jobb försvinner från Sverige och i olika offentliga upphandlingar som sker har även amerikanska företag rätt att delta.

Vilka är fördelarna?

– Svenska exportföretag får en helt ny, väldigt stor marknad att arbeta mot. Grunden för ett frihandelsavtal är ju att ta bort de handelshinder, tullar och regler, som finns. Det kommer att skapas tillväxt och nya jobb i Sverige, många produkter kommer att bli billigare. Det är ju så att man nästan alltid, som land, tjänar på att öka handeln med andra länder.

Frihandelsavtalet förhandlas fortfarande. Just nu är prognosen att det kan komma att antas under 2015.

Kommer EU och USA ­verkligen att komma överens om ett avtal?

– Det är jag övertygad om. EU-kommissionen kommer att presentera ett förslag inom något år. Sedan kanske EU-parlamentet inte ­accepterar det första för­slaget, men då omförhandlas det och ett nytt presenteras. Läget är ju sådant nu att både USA och EU är intresserade av att teckna ett avtal. Det skulle skapa möjlighet för ekonomisk tillväxt hos båda parter. Det är förhandlarna väl medvetna om, säger Joppe Wiberg.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.