Tonen slås an inför riksdagsvalet

EU-valet kommer att påverka valrörelsen inför riksdagsvalet.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2014
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Valets förlorare, statsminister Fredrik Reinfeldt, varnar nu mittenväljare för en ny vänster.

Knappt hade resultatet från EU-valet blivit känt förrän flera partiledare försökte sätta tonen inför det betydligt viktigare riksdagsvalet. Reinfeldt riktade bort blicken från Moderaternas EU-nederlag och hävdar nu att Miljöpartiets och Feministiskt initiativs framgångar är en "omstöpning av svensk vänster". Trots att resultatet i EU-valet vanligtvis inte går att jämföra med riksdagsvalet pekade M-ledaren på att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ tillsammans är större än Socialdemokraterna.

- Därför blir det en helt ny typ av regeringsfråga som öppnar sig. Det kommer att bli en helt annan typ av valrörelse, när det gäller ordning och reda, tillväxt och jobbpolitik kommer vi att hamna betydligt längre vänsterut, säger Reinfeldt till SVT.

Även Folkpartiledaren Jan Björklund kom med liknande varningar riktade till mittenväljarna. Och även Björklund tillhör EU-valets förlorare.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors är säker på att M:s usla resultat i EU-valet får effekt i nästa valrörelse.

Hinnfors menar att det blir svårt för M att tvätta bort förlorarstämpeln och att det nu gäller att komma tillbaka i SCB:s stora partisympatiundersökningar, varav den första delen publiceras redan på tisdag.

- För annars växer nog bilden mycket snart fram att det här är ett förlorat projekt, säger Hinnfors.

Det positiva för Alliansen var att krispartierna Centern och Kristdemokraterna tycks ha kvar förmågan att höja sig i valspurter.

- Vi har haft jobbiga tider bakom oss, men nu är trenden bruten, säger Centerledaren Annie Lööf till TT.

- Vi har också lärt oss en väldigt viktig sak: räkna aldrig ut Centerpartiet.

EU-valet kan även få betydelse för hur Socialdemokraterna agerar i nästa valrörelse. S-ledaren Stefan Löfven beskriver det som att partiet vänt en nedåtgående trend, även om procentsiffran blev nästan exakt den samma som 2009.

- Vi håller ställningarna när andra har det betydligt kämpigare. Vi har 110 000 fler som röstat på oss, men när valdeltagandet går upp syns inte det i procenten, säger Löfven till TT.

Statsvetarprofessorn Hinnfors menar att Socialdemokraterna kan tvingas komma med nya vallöften, till exempel på jämställdhetsområdet, för att fånga upp den vänstervind som blåste förbi partiet i EU-valet.

- FI är ett hot och V ett annat. Men MP är ett väldigt stort hot, med en oerhörd pondus i miljö- och klimatfrågor. Kommer det att påverka Socialdemokraterna så att de ändrar strategi inför riksdagsvalet? undrar Hinnfors.

Socialdemokraterna har ännu inte sagt att man ska bilda regering med Miljöpartiet vid en rödgrön valseger, även om miljöpartisterna pekats ut som den mest naturliga regeringspartnern. EU-valet kan ha stärkt de grönas aktier. S-ledaren gratulerade MP för framgångarna i EU-valet och medgav att miljöpartisterna har störst trovärdighet i klimat- och miljöfrågor.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.