Kryssen avgör Anna Hedhs öde

EU-valet är i stora drag avgjort. Nu återstår räkningen av personkryss. Kommer Anna Hedh (S) och Kent Johansson (C) att få platser i EU-parlamentet?
Nyheter • Publicerad 27 maj 2014
Sanna Nyström och Erika Johansson är två av dem som nu sliter hårt med att kontrollräkna alla rösterna i EU-valet. För Sanna Nyström är det andra gången som röstkontrollant, det var lite mer att göra förra gången då det var fler val, säger Sanna Nyström.Foto: Anders Johansson
Sanna Nyström och Erika Johansson är två av dem som nu sliter hårt med att kontrollräkna alla rösterna i EU-valet. För Sanna Nyström är det andra gången som röstkontrollant, det var lite mer att göra förra gången då det var fler val, säger Sanna Nyström.Foto: Anders JohanssonFoto: Anders Johansson

Sluträkningen av EU-valets 3 544 115 giltiga röster har inletts. Samtliga röster har packats ihop i vallokalerna och transporterats till länsstyrelser runt om i landet. Nu ska alla röster räknas igen och länsstyrelserna redovisar antal röster för alla partier och även personröster.

Speciellt personrösterna spelar i EU-val en stor roll. Av de 20 parlamentariker som representerat Sverige den gångna mandatperioden var hela 13 personvalda.

Att bli personval/inkryssad innebär att: ”För att kunna bli invald på personröster i Europaparlamentet är spärren 5 procent och partiet har fått mandat som kandidaten kan ta i anspråk. Om flera kandidater har fått lika många röster drar man lott om vem som ska få mandatet”.

Att personrösterna har så stor betydelse innebär att ytterst få av de politiker som efter valnattsresultatet via sitt parti tagit ett mandat kan vara säkra på att väljarna vill ha just dem i Strasbourg/Bryssel.

Innan det slutliga valresultatet presenteras ska rösterna från 6 227 valdistrikt räknas. Det slutliga valresultatet att presenteras i morgon onsdag.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.