EU-stödet viktigt – men inte populärt
Johan Åhlund driver ett större jordbruksföretag i Vickleby på Öland. En gång om året går han tillsammans med en av LRF Konsults handläggare igenom vad lantbruket producerar, vad som odlas och vilka miljöstöd som kan vara aktuella att ansöka om.
– Vårt jordbruk har flera ben att stå på, vi har köttproduktion, växtodling, maskinverksamhet och så har vi alvarmark som vi sköter. Lite grovt kan jag säga att alla fyra verksamheter är viktiga för företagets lönsamhet. All verksamhet på gården hänger ihop i en kedja, säger Johan Åhlund.
Att EU:s gårds- och miljöstöd betyder mycket för den svenska jordbruksnäringen råder det inga tvivel om.
Under 2013 betaldes 5,7 miljarder kronor ut till svenska lantbruksföretagare, i runda tal 800 miljoner kronor av dem gick till Kalmar län.
För Johan Åhlund svarar EU-stöden för 25 procent av gårdens inkomster.
– Jag ska inte säga att vi står och faller med EUstöden för så är inte fallet. Men stöden tillsammans med våra övriga inkomster gör att lönsamheten är tillräcklig för att vi kan investera och fortsätta utvecklas och det är ju i sig ett måste för att företaget ska fortsätta att gå bra.
– Men, som jag sa, det hade varit roligare att få ordentligt betalt för våra produkter i stället. Men ska jag vara ärlig tror jag aldrig jag får uppleva den dagen då vi inte har några stöd. Ett första steg för att vi ska klara av en verksamhet utan olika stöd är ju att alla bönder i hela EU får lika villkor för all produktion och det tror jag inte är möjligt att genomföra. Sedan skulle det ju bli betydligt bättre för oss svenska bönder om kommuner och andra offentliga verksamheter köpte svenska produkter, allra helst närproducerade, fortsätter Johan Åhlund.
Med nuvarande regelsystem, reglerna förändras 2015, får Johan Åhlunds företag runt en miljon kronor om året i EU-stöd. Pengar som både är ersättning för produktionen på gården och för det miljöarbete som utförs på olika sätt, exempelvis med att hålla alvarsmarken öppen.
– Det kan kännas lite trist i bland att många tror att vi bara får pengarna utan att göra något speciellt. Men EU-stöden är ju en ersättning för arbete vi utför på olika sätt, tidigare fick bönder i Sverige olika stöd från regeringen, nu får vi det via EU, säger Johan Åhlund.