Vikings: "Hjälp oss med 100 000 kronor"

På isen är Nybro Vikings ett topplag. Utanför slåss föreningen för sin existens.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2010

Den samlade skuldbördan är på två miljoner kronor. I mitten av september gick Vikings ut med ett riktat prospekt till hundra personer. Önskemål: Ställ upp och hjälp oss med 100 000 kronor.

Den sista oktober går teckningsrätten ut.

Den är nu förlängd med en månad.

Intresset finns, men är ännu inte tillräckligt stort.

– Vi har fått in en del ja, men det räcker inte. Det går naturligtvis att sanera i liten omfattning och gå vidare, men jag är rätt hård där, säger klubbchefen Bengt Sjöstedt. Vi måste vara mer offensiva än så, höja ribban, och om vi får in pengar i den omfattning vi önskar, lägga om kurs och göra många förändringar.

De senaste veckorna har Nybro Vikings varit ute och pratat med potentiella finansiärer och stött på en del tveksamheter.

– Det blir svar av karaktären: ”Ja, kanske”. ”Ja, men jag vill veta lite mer” eller ”Vilka fler har gått med?” Därför har vi bestämt oss för att samla alla till ett möte i mitten på november där vi får möjlighet att presentera prospektet mer ingående, jobba igenom frågorna och se om det går att lösa det här.

Bengt Sjöstedt är medveten om att föreningen kommer tillbaka till företag och personer som redan har ett engagemang och att det självklart finns en bortre gräns.

– Det här handlar naturligtvis inte om någon kallhamrad investering. Risken är hög och vi pratar med dem som tänker med hjärtat, så är det förstås.

Är pengarna slut?

– Nej, vi hanterar förskjutningen i tid.

Även om krisen inte är akut just nu tvingas Vikings på nytt be om flera stora leverantörers tålamod. Ett arbete som är allt annat än framåtsyftande. Därför är föreningens vädjan ganska enkel att sammanfatta menar Bengt Sjöstedt: Vad betyder Nybro Vikings för dig?

– Oavsett om du sitter på kommunen, i en organisation eller företag, är åskådare eller engagerad på annat sätt så vill vi veta: Ska föreningen finnas kvar? Eller ska vi börja om? Alla kanske inte förstår kopplingen till ortens utveckling och framtid. Vi vill ju gärna göra det, men så är vi också part i målet.

Ingen annan organisation får ihop 1 500 personer på en bra dag och samlar lika många företag på samma ställe som Vikings. Så lite kraft finns det, menar Bengt Sjöstedt.

Känner du dig lugn och trygg?

– Nej, det gör jag inte. Däremot har jag blivit införstådd med allt som behöver göras.

Peter Ahlén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.