Tyvärr - jag tror Gunnar har rätt

Nyheter • Publicerad 11 november 2003

"De skulle få svårt att överleva inom hockeyn" säger Nybro Vikings tränare Gunnar Johansson i TV4 i söndags. Han pratade om homosexuella, eller "såna" som han uttryckte det.

Och snabbt som blixten kommer fördömandena.

Från Homoombudsmannen till exempel, som vill stoppa skattepengar till hockeyn om man inte kan leva upp till grundläggande principer om människors lika värde.

Jag förstår om Gunnar Johanssons tirader i Sportklubben väcker ilska. Vikingstränaren uttryckte sig i och för sig rättframt, men också klumpigt.

Ändå har jag svårt att bli förbannad på Gunnar Johansson. I det stora hela förmedlade han bara vad många av oss redan trott oss veta.

Alla som har varit i ett omklädningsrum befolkat av män som utövar lagsport (särskilt i lägre serier) vet ungefär hur snacket går där.

För dom som inte vet kan jag avslöja att nivån kan vara ruskigt låg: "Tappa inte tvålen nu, Olle ser ruskigt sugen ut på din röv." Eller: "Kom igen grabbar nu går vi ut och kör kuken i röven på dom i andra halvlek."

För tio år sedan vill jag hävda att den typen av snack var vanligt, nu har attityderna, ska vi säga moderniserats, men det förekommer fortfarande. Och det är ingen tvekan om att det finns en särskild omklädningsrumskultur, som ryckt ur sitt sammanhang kan framstå som moraliskt väldigt tveksam.

Där står inte "kärringar" och "bögar" särskilt högt i kurs, om man säger så. Jag vet inte säkert, men jag kan tänka mig att det skulle vara väldigt jobbigt att våga stå för sin homosexualitet under en längre tid i ett sånt sammanhang.

Det är självklart bedrövligt, men det är samtidigt viktigt att inte drabbas av moralisk panik. Ishockeyn i Sverige, eller fotbollen, eller handbollen är inte överbefolkad av garvande grobianer som älskar att "knacka bögar".

Det finns absolut ingen anledning att försvara skämt på bekostnad av homosexuella, invandrare och så vidare. Men det finns inte heller någon anledning att anta att alla som skämtar så eller skrattar åt skämten är homofober eller främlingsfientliga.

Däremot är det katastrof om idrotten stänger ute. Inom idrotten, precis som i samhället i stort, ska alla behandlas lika, alla ha samma chans. Från början ska alla få vara med oavsett talang, härkomst, hudfärg, religiös övertygelse och sexuell läggning. På elitnivå, där Gunnar Johansson rör sig, sorterar man bort dem som inte håller måttet.

De som inte håller måttet som idrottsmän/kvinnor alltså - någon annan måttstock får inte finnas.

Det där är liksom grunden och varje idrottsledare i Sverige har en skyldighet att jobba mot mobbning, diskriminering och fientliga attityder mot vilka grupper det nu månde vara.

Idrotten är i de här fallen inte särskilt annorlunda än en arbetsplats. För att a l l a ska kunna trivas så måste man hålla sig till vissa regler. Hur de ska se ut är upp till varje lag eller företag att bestämma självt. Och jag är säker på att om exempelvis Nybro Vikings skulle göra upp regler för hur man uppför sig mot varandra så skulle en av de mest självklara vara att man inte mobbar, eller trakasserar, någon av sina lagkamrater.

Förresten. Om Gunnar Johansson hittade en kille som gjorde 30 mål för Nybro Vikings i vinter så skulle han värva honom. Bög eller inte.

Jonas Kanje
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.