Tuominen lämnar IKO

Aki Tuominen har gjort sitt i IK Oskarshamn.
Finländaren bad om att få lämna klubben innan transferstoppet.
– Vi såg ingen anledning att stoppa honom, säger IKO:s sportchef Ola Hydén.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2006

Nyheten om Tuominen sipprade ut tidigt under onsdagen, men IKO-ledningen valde att inte ge några kommentarer förrän på presskonferensen efter derbyt mot Växjö (1–1).

28-åringen, som skulle ha börjat matchen mot Växjö på bänken, bad om att få lämna IKO innan säsongens sista transferfönster stängdes natten till i går.

– Ganska sent i tisdags kväll bröt vi kontraktet med Aki. Vi var överens med honom om att han skulle köra vidare i den här föreningen säsongen ut, men sent omsider ändrade han inställning till den dealen, säger Ola Hydén.

– Och har man en spelare som sätter jaget före laget så plockar vi hellre upp en egen junior. Därför valde vi att inte sätta några käppar i hjulet. Det finns ingen anledning att tvinga kvar en spelare som inte vill vara kvar.

Tuominen kommer att fullfölja säsongen i Vaasan Sport, tabelltvåa i finska andraligan. På 33 matcher i IKO-tröjan producerade den finske backen 13 poäng (2+11). Han inledde säsongen på ett övertygande sätt, men har den senaste tiden haft svårt att leva upp till de högt ställda förväntningarna på honom.

Det är ingen hemlighet att Tuominen har varit en av IKO:s bäst betalda spelare, men det är inte skälet till att han lämnar klubben i förtid.

– Naturligtvis sparar vi en del pengar när det blev så här, men det är inte anledningen till att vi släpper honom, säger Hydén.

Någon ersättare utifrån värvades inte.

– Huvudmålet om vi skulle plocka hit en ny spelare var hela tiden att det i så fall skulle vara någon som skrev kontrakt även för nästa säsong.

I stället kommer IKO nu att lyfta upp ytterligare en egen junior i a-truppen.

– Vi har inte hunnit diskutera vem det blir, men det kommer att avgöras i morgon (i dag). Det känns mycket glädjande att kunna lyfta upp en junior som får chansen att skaffa sig erfarenhet inför nästa säsong, säger Hydén.

Jan Brunby
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.