Tredje raka bortasegern för IKO

IK Oskarshamn fortsätter vinna på bortais.
Norrlandstrippen gav en klar 6–3-seger över Sundsvall.
– Vi gör det jäkligt bra när vi kommer bort, säger IKO-tränaren Staffan Lundh.
Nyheter • Publicerad 30 november 2006

Segern var IKO:s tredje raka på bortaplan.

– Det känns oerhört skönt att vi åter igen åker bort och gör en jäkligt bra match i en erkänt svår bortamatch, säger Staffan Lundh.

Matchen var egentligen IK Oskarshamns från början till slut. Gästerna kopplade ett rejält grepp om händelserna direkt. Redan efter sju minuter stod det 0–2. Poängkungen Alexander Johansson styrde in ettan efter 4.50 och Patrik Rönnqvist satte distinkt tvåan i spel fyra mot fem.

– Vi får den starten vi vill ha, konstaterar Lundh.

Sundsvall reducerade till 1–2 på en avvaktande IKO-utvisning efter 15.17. Men repliken från Lundhs mannar kom snabbt. 52 sekunder senare hittade Greg Mauldin och Andreas Valdix lagkaptenen Magnus Eriksson som fri med hemmamålvakten Nicklas Dahlberg lyfte upp trissan i nättaket.

Hur viktigt var 3–1-målet? – Det är klart att det skapade en viss trygghet att ha dom där målen att gå på.

I andra perioden fortsatte det att rulla på för IKO. Efter 4.12 slog Alexander Johansson till med sitt andra mål för kvällen när han direktsköt in 4–1 i power play.

Visserligen reducerade hemmalaget bara tolv sekunder senare, men när IKO kort därpå gjorde 5–2 var Sundsvall ett lag i spillror. Efter 5–2-målet – ett Richard Hallgren-skott från sarghörnet – fick Sundsvallskeepern Nicklas Dahlberg nog och lämnade över målvaktsspaden till Joakim Lundström i stället.

– Vi tyckte själva att vi hade bättre kontroll på andra än första perioden. Det kändes rätt stabilt inför tredje, säger Staffan Lundh.

Och sista 20 minuterna blev mer eller mindre en transportsträcka.

– Vi styrde av dom bra och höll ihop laget på ett bra sätt, det blev egentligen aldrig några farligheter.

Fredrik Jonssons 6–2-mål med 25 sekunder kvar – och Sundsvalls tröstmål till 6–3 när endast tre sekunder återstod – var bara av akademiskt intresse.

I IKO:s mål gjorde Ari Luostarinen sin första match på sju veckor. Och finländaren skötte sig bra.

– Det är klart att han själv känner att han är lite rostig och så, men det var skönt att han fick den här matchen och han gjorde det bra, dom hade ändå 27 skott. ”Mackan” (Svensson) har gjort fantastiskt bra matcher, men det var kanske läge för Ari att få kliva in nu på bortaplan, säger Staffan Lundh.

Återstår att se vem som vaktar kassen i morgon hemma mot Nyköping, som i går 4–1-besegrade Leksand.

Jan Brunby
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.