Sverige till final efter rysare

Drömstarten blev upphämtad. Men Sverige kom tillbaka och vann straffrysaren mot Ryssland i JVM med 3–2.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2013
Foto: 

Sebastian Collberg avgjorde och Niklas Lundström tog alla straffar.

Nu väntar final mot USA på lördag och en chans till ännu ett JVM-guld för Sverige.

Och Ryssland får nöja sig med en bronsmatch mot Kanada efter revanschmissen för fjolårets VM-finalförlust mot Sverige efter förlängning.

Sveriges första period var helt makalös och rena utklassningen med 2–0 i mål och 14–2 i skott. Det fick spridda delar av 7 698 åskådare i en utsåld Ufa Arena att vissla ut sina favoriter.

Ryssland drog på sig två tidiga utvisningar vilket satte tonen.

Elias Lindholm satte 1–0 med en iskall backhand mellan benskydden på ryske målvakten Andrej Vasilevskij i numerärt överläge efter 6.35.

Bara 3.03 senare kom 2–0 då lagkaptenen Filip Forsberg snurrade upp det ryska försvaret och pricksköt i Vasilevskijs kryss med ett handledsskott.

Men ryssarna reste sig.

Andrej Mironov reducerade något tursamt i den andra perioden sedan hans skott tagit på två svenskar och gått förbi målvakten Niklas Lundström.

Michail Grigorenko lyfte in 2–2 sedan backen Rasmus Bengtsson gått bort sig i anfallszon och ryssarna kontrat.

Men allt slutade ändå med svenskt jubel. Tack vare Sebastian Collberg och Niklas Lundström.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.