Stjärnvärvning av Emmaboda

Nostalgi är ett av skälen. Kärleken till fotbollen det största.
– Jag tycker ju fortfarande att det är kul att sparka boll, säger Lasse Johansson.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2010
Emmaboda hade slagit på stort och bjöd på presskonferens när Lasse Johansson presenterades som föreningens nya stjärnvärvning inför återkomsten  i division 3.
Emmaboda hade slagit på stort och bjöd på presskonferens när Lasse Johansson presenterades som föreningens nya stjärnvärvning inför återkomsten i division 3.Foto: Henrik Eriksson

Det är sex mil från Kalmar till Emmaboda och Lasse Johansson har aldrig haft Emmaboda IP som hemmaarena. Ändå är det på ett sätt som att komma hem när 34-åringen nu har skrivit på ett ettårsavtal med division 3-klubben. Lasses pappa Leif spelade tio år i klubben och gjorde över 400 matcher i den gula tröjan. Även farfar Gösta spelade i EIS plus ett antal farbröder och andra släktingar som ingen verkar ha riktig koll på. Allra minst huvudpersonen själv.

– Historien är såklart viktig, att man bryr sig om bygden på ett annat sätt. Det blir att man får ett annat engagemang, säger Lasse Johansson.

Helst hade han varit i Dubai nu – han är helt öppen med det. Men drömmen om något eller några års fotboll bland sanddynerna på arabiska halvön blev bara en dröm. I stället blev det division 3 och svensk fotboll även i sluttampen av karriären.

– Det var kul att vara lite ledig och fundera över framtiden, men efter ett tag kom suget tillbaka och jag var intresserad av något år till på högsta möjliga nivå. Men det var ingen annan som var intresserad av det, säger Johansson och ler.

I stället blev det EIS, första kontakten togs tidigt över en rödspätta på en restaurang i Emmaboda. Och för Johansson var det till slut ett ganska enkelt val även om Lindsdal hade funnits en division högre upp och på betydligt närmare avstånd.

– Jag kände ganska snabbt att tiden inte fanns för den typ av satsning och ambition som finns i Lindsdal. De tränar tidigare på kvällen och fler gånger i veckan så med tanke på tidsaspekten så var Emmaboda bättre. Visst, det är sex mil hit men jag tyckte inte det kändes så långt ändå när jag körde hit i dag, säger Johansson.

Lindsdal och Emmaboda var bara två i högen av lag som hört av sig till mittfältaren inför säsongen. Johansson, som tog SM-guld med Kalmar FF så sent som för 16 månader sedan, har varit högvilt på ”småfotbolls-marknaden”.

– Alla lag från Lindsdal till Hossmo har hört av sig egentligen. Jag har även funderat på att sluta spela helt, men jag är en lagmänniska och har svårt att gå ut och springa själv. Så det här känns bra, jag har träffat spelarna i laget och det verkar vara ett bra gäng, säger Johansson.

Har även ”klubben” (Kalmar AIK) ringt?

– Nej, inte dem. Men de är nog de enda, säger Lasse Johansson.

Henrik Eriksson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.