Starkast i Europa

Erik Gunhamn hade förhoppningar om medalj.
Men lekte hem EM-guldet i styrkelyft.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2012
Fullständigt överlägsen Europamästare. Kalmar Atletklubbs Erik Gunhamn lekte hem junior-EM guldet i styrkelyft i Danmark.
Fullständigt överlägsen Europamästare. Kalmar Atletklubbs Erik Gunhamn lekte hem junior-EM guldet i styrkelyft i Danmark.Foto: 

En bristning i baksida lår på träning gjorde att Erik Gunhamn hade försiktiga mål i gårdagens junior-EM i Danmark. Men styrkelyftaren från Kalmar var helt överlägsen.

– Det känns fantastiskt bra, jag har inte alls fått till det på träningarna den senaste tiden och plötsligt stämde allt, säger Erik Gunhamn.

Han började med att lyfta enorma 352,5 kilo i marklyft.

– Jag brukar gå in på 330 kilo, men nu var jag lite försiktig och gick in på 310 istället. Men jag kände inte av skadan och kunde nog ha lyft mot världsrekordet i sista, säger Gunhamn.

Varför gjorde du inte det?

– Nä, världsrekordet är på 360 kilo och jag tyckte det var för hög höjning från 330 som jag tog i andra. Jag får nöja mig med ett nytt Europarekord den här gången.

Han följde upp med 315 kilo i knäböj och 177,5 kilo i bänkpress. Det gav en överlägsen seger och personligt rekord totalt med 17,5 kg.

– Jag kände mig lite trycklös i triceps i bänken och det är en viktig muskel där så det kändes kanske inte helt okej. Men annars är jag väldigt nöjd, säger Gunhamn.

Hur långt efter var värste konkurrenten?

– Jag vet faktiskt inte riktigt, men det var en bit upp för honom. Det fanns i och för sig en finne som misslyckades helt i bänkpress och inte fick något resultat där. Han hade nog varit närmast annars, men inte så att han hade varit ett hot.

Vad väntar närmast nu?

– Det blir grundträning i sommar. Förbundskaptenen vill att jag ska tävla på junior-VM i Polen i augusti-september någon gång. Men jag är inte så pigg på det. Jag tror att det är bättre för mig att få en ordentlig grundträning i ett längre perspektiv. Vi får se, det kanske blir så att vi gör en kompromiss så jag slipper toppa mig till VM i så fall, säger Erik Gunhamn.

Henrik Eriksson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.