Sörenstam gör golfen het

Nyheter • Publicerad 21 maj 2003

Annika Sörenstam gör mig glad. Jag nästan bubblar av förväntan inför PGA-tourtävlingen i golf som börjar i morgon.

Världsettans initiativ och framåtanda gör golfen het. Dessutom plockar det fram den vämjeliga, gubbslemsdrypande konservatismen inom golfvärlden i fullt dagsljus.

Jag är svag för allting som utmanar det normala, allt som har för avsikt att spränga gränser och bryta ny mark.

När nu Annika Sörenstam, en svenska, vill mäta sig mot herrarna i min egen favoritidrott, kan jag inte mer än buga och applådera.

Hur det än går gör Annika Sörenstam golfen en stor tjänst.

Till att börja med pratar alla golf – hur ofta händer det. Jag vet inte hur många som har ringt, mailat eller på annat sätt kontaktat mig den här veckan för att fråga om vilka chanser Annika Sörenstam egentligen har.

Golfen är het, Annika Sörenstam är glödhet.

Och som jag ser det har hon ingenting att förlora på att mäta sig mot herrarna.

Skulle inte Sörenstam kunna hävda sig alls i konkurrensen så får vi bara bekräftat det vi misstänkt. Då är det bara för henne att återgå till damtouren, med vetskapen om att hon i alla fall tagit reda på lite mer om sina egna begränsningar. Jag kan inte se att damgolfen skulle förlora i prestige för det. Ingen tycker att Kajsa Bergqvist är sämre än Stefan Holm, trots att Bergqvist knappt skulle ta sig till final på JSM i höjdhopp för herrar.

Skulle det, mot förmodan, visa sig att Annika Sörenstam kan mäta sig med herrarna så får hela golfvärlden sig en riktig – och nyttig – tankeställare.

När nu alla strålkastare riktas mot golfvärlden samtidigt så lyser de in i de lite mörkare hörnen också.

Golfvärlden hamnade i blåsväder redan förra året när den exklusiva klubben Augusta National som arrangerar US Masters drog på sig massiv kritik. Anledningen var att klubben inte tar in några kvinnliga medlemmar (vilket man inte är ensam om).

Och det finns fler tråkiga exempel på hur otidsenlig och gubbstyrd golfen är. Ta klädkoder till exempel. På herrtouren är shorts förbjudna (oavsett väder), krage och ärm på tröjan ett måste. Damerna däremot får spela i korta shorts/kjol och ärmlösa tröjor om de har lust.

Varför måste inte damerna ha långbyxor och så vidare?

Ny gubbslemsvarning.

Under de senaste veckorna har vi fått flera exempel på samma bakåtsträvande strömmningar i golfvärlden. Manliga kollegor till Sörenstam (som Vijay Singh) har blottat sin rädsla över att bli besegrade av kvinnor, muttrat om att Sörenstam minsann tar någon annans plats och att det faktiskt finns en damtour. En del vågar inte ens tycka något offentligt (troligen eftersom de själv förstår hur pinsamma de är.)

Golfvärlden är, kort sagt, oerhört konservativ. Det finns kvarlevor i den som inte hör hemma i ett modernt samhälle.

När nu Annika Sörenstam utmanar invanda mönster så sätter hon (utan egen avsikt) även detta på dagordningen.

Golfen är på väg att bli en folksport, men dras fortfarande, delvis välförtjänt, med snobbstämpeln. Allting som kan förnya och utveckla idrotten är positivt, för idrotten i allmänhet och golfen i synnerhet.

Jaha, men hur ska det gå för Sörenstam i tävlingen nu då?

Skulle hon klara kvalgränsen, ta sig vidare till helgens spel, på Colonial så har hon utfört en makalös bedrift. Ett fantastiskt resultat.

Jag skulle nog vilja hävda att om Sörenstam hamnar bland de 30 bästa så är det kanske hennes största bedrift i karriären. Större än hennes två US-Opentriumfer, i paritet med hennes 13 segrar av 25 möjliga förra säsongen.

Så stor skillnad är det mellan herrgolf på toppnivå och damgolf på toppnivå.

Därmed inte sagt att Annika är slagen på förhand. Golf är kanske en av de mest svårbedömda och svårtippade idrotterna alla kategorier. Annika Sörenstam är en ypperlig spelare och om hon tar sig in i ”zonen” som när hon sköt 59 förra året så kan allt hända.

Jag vet att det blir tufft, men håller alla tummar jag har tillgängliga.

Go Annika!

Jonas Kanje
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.