Annons

Smålandsderby speedway i kväll: Ljungs förvandling

Från medelmåtta. Till en av elitseriens bästa förare. Peter Ljungs karriär har varit en berg- och dalbanefärd.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2013
Förre Dackarnaföraren Peter Ljung är laddad inför kvällens Smålandsderby mellan Dackarna och Västervik på G&B Arena.
Förre Dackarnaföraren Peter Ljung är laddad inför kvällens Smålandsderby mellan Dackarna och Västervik på G&B Arena.Foto: Daniel Svensson

Han har vunnit lag-VM-guld och kört GP-serien, men kanske inte riktigt fått det där definitiva genombrottet på allra högsta nivå.

Plötsligt har det lossnat fullt ut.

Annons

Västervik har fått en smakstart på elitserien och Peter Ljung har varit lagets stora härförare.

– Jag tycker laget påminner om när vi vann SM-guldet 2005. Vi står inte och faller med någon enstaka förare, utan vi har råd att någon har en dålig dag. Vi kan slå alla lag i elitserien, säger Peter Ljung.

I kväll är det dags för Kalmar länsderby på G&B Arena i Målilla.

Ljung tycker att Dackarna har ett ”intressant” lag. Mest spännande tycker han dock att en förare som inte är med i kväll är: långtidsskadade Darcy Ward.

– Darcy är ju ett underbarn, en jäkla kanonförare. Tyvärr har han ju en tendens att ställa till det för sig lite...,säger Ljung och garvar.

Åsedasonen har varit med i Sveriegeliten i över ett decennium och har kört flera säsonger i Målilla.

Hur tror du det påverkar Dackarna att Andreas Jonsson lämnat efter många år?

– Jag vet inte. Andreas har ju hög kapacitet och många ser upp till honom som förare eftersom han är med i världseliten. Däremot vet jag inte hur han är när det går tungt, kanske tänker han mycket på sig själv då.

Banan i Målilla brukar vara en snackis och har fått både kängor och rosor genom åren.

– Det är väl ingen riktig hemmabana, där har Dackarna kanske ställt till det lite för sig själva. Däremot tycker jag att det är en fruktansvärt bra bana att åka på när den är välpreparerad. Den är väldigt åkvänlig och det är bara att titta på GP-tävlingarna som varit och vilken fin speedway det blir.

Inför kvällens match har Peter Ljung kört 34 heat och tagit 66 poäng. Det ger ett snitt på 1.941 och en tiondeplats i elitseriens snittliga, platsen före Dackarnas lagkapten Fredrik Lindgren.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons