Royal League-äventyret ger KFF fyra miljoner

Kalmar FF:s kassakista har fyllts på ytterligare.
Royal League har inneburit intäkter i mångmiljonklassen.
- Ett jättebra tillskott i vår ekonomi, deklarerar ordföranden Tommy Strandman.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2006

Shpetim Hasanis miss i slutminuterna mot FC Köpenhamn i torsdags kostade visserligen Kalmar FF en miljon kronor i intäkter vilket ett avancemang till kvartsfinalen som grupptvåa hade inneburit.

Men redan då hade Kalmar FF dragit in knappt fyra miljoner kronor brutto på Royal League-äventyret.

Efter kostnader för spelarbonusar, resor, logi med mera bör det ändå återstå en nettovinst kring knappt tre miljoner kronor.

Publikintäkter Det innebär att det budgeterade underskottet på 900 000 kronor inför säsongen, istället slutar på ett par miljoners plus att lägga till det egna kapitalet på 3,8 miljoner.

- Våra publikintäkter i allsvenskan blev något mer än vad vi budgeterat med. Men framförallt är det ju Royal League-pengarna som drar upp resultatet. Det är dock inte klart hur vi bokslutstekniskt hanterar turneringsintäkterna, förklarar klubbens ordförande Tommy Strandman.

Själva avancemanget till ligan gav omkring en och en halv miljon. Därtill kan läggas matchintäkter och poängbonus vardera i miljonklassen.

- Vi är inte helt klara med en sammanställning av vad Royal League gett oss, mer än att det varit mycket lönsamt. Framförallt är det utgiftssidan som vi inte är helt klara med, säger Kalmar FF:s ekonomichef Lars Mattsson.

Även sportsligt har de nordiska framgångarna varit större än förväntat.

- Hade man inför sagt att vi till exempel skulle ta poäng borta mot Köpenhamn med en massa landslagsspelare i laget, hade nog många sagt att vi var överoptimistiska om de inte skrattat åt oss. Sex poäng är helt klart mer än vad jag vågat hoppats på, säger Tommy Strandman som haft ett framgångsrikt premiärår som ordförande i Kalmar FF.

- Jag känner mig otroligt nöjd med mitt första år. Men jag kan samtidigt inte påstå att jag påverkat speciellt mycket. Jag glädjs väldigt åt vårt år och våra framgångar är oerhört positiva för hela Kalmar.

Vad Royal League givit klubben totalt kommer KFF-ledningen presentera på årsmötet den 20 mars.

Martin Arnér

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.