Ridsportens toppar och floppar

Ridsportåret 2003 i Sverige tar sin sista skälvande suck på tävlingarna i Globen den här helgen. Barometern-OT har som vanligt listan över årets ridsporthändelser lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 28 november 2003
Lena Nilsson.
Lena Nilsson.Foto: 
Charlotte Terling vann Ridsport Ponny cup.
Charlotte Terling vann Ridsport Ponny cup.Foto: 
Malin Baryard.
Malin Baryard.Foto: 
Linda Algotsson.
Linda Algotsson.Foto: 

Årets...

... SVENSKA RYTTARE är fältävlansryttarinnan Linda Algotsson, Körningsven. SM-guld, EM-silver och seger världs-cupfinalen. Lägg till några segrar och topplaceringar i deltävlingar i världscupen och frågan är om någon svensk ryttare någonsin har varit i närheten av ett så framgångsrikt år som 31-åringen har haft. Dessutom slår Linda Algotsson de flesta av de lokala ekipagen både på dressyr- och hoppbanan. I år har hon varit placerad i såväl dressyr som hoppning i klasserna strax under svår. Linda Algotsson är redan klar för OS i Aten. Med tre topphästar - Stand By Me, Fair Dobbin och My Fair Lady - har vi nog ändå bara sett början av hennes karriär.

... STARTFÄLT. 150 startande i en och samma klass i lätta hoppningar på nationella tävlingar är bara för mycket - och snarare regel än undantag. Vem kan följa med en hel klass? Och vilken ryttare vill vänta fyra timmar på att rida omhoppning?

... LOKALA PONNYEKIPAGE är inte ett utan många. Björnöryttarnas Madelen Wikskär och Charlotte Terling samt Ölands ryttarförenings Mathilda Johansson har visat framfötterna på mer än en nationell tävling under året.Olivia Gullner, Torestorps ryttaförening, försvarade länet på ponny-SM i dressyr.

... SPEKTAKEL var EM i distansritt som gick i irländska Punchestown. HH Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum från Förenade Arabemiraten både sponsrade och vann det öppna mästerskapet.

Den här gången hade han för säkerhets skull med sig två helikoptrar för banbesiktningen - på VM i Spanien 2002 sågs bara en helikopter till.

Hans höghet hade också ett eget tv-team, modell större, som dokumenterade hela tävlingen. Hans höghet var som vanligt i klädd sina ridstövlar med kant av äkta guld.

... DÖDSOLYCKA. Den irländska valacken Horseware Fabio dog i direktsändning inför miljoner tittare under terrängprovet på EM. En tragisk olyckshändelse som genast fick i gång debatten om fälttävlans vara eller icke vara.

... LOKALA HANDIKAPPRYTTARE. Ridklubben Uddens Susanna Åkesson slutade fyra i den riksomfattande elittävlingen Agria cup i dressyr i år. Med ny häst i stallet tar hon sikte på landslaget.

... SNABBASTE COMEBACK

stod Skåneryttaren Anna Hassö för. I engelska Badminton, som världens svåraste fälttävlan, fick hon sin häst Son of a Bitch över sig vid sista vattenhindret. Ryttarinnan krossade sitt bäcken och förutspåddes en lång konvalesens. I september ingick hon i svenska EM-laget.

... SKRÄLL stod fälttävlansryttarinnan Sara Algotsson, Körningsven, för. Med sin Robin des Bois halkade hon in i Världscupfinalen på ett wild card. Där blev hon näst bästa svensk med en sjundeplats. Då ska man komma i håg att "Robban" inte tävlade på hela sommaren på grund av sjukdom. Ekipaget tog också individuellt silver och lag-guld på NM och avslutade säsongen med en ännu en internationell sjundeplats i Italien. 29-åringen jagar kvalificeringspoäng till OS under våren.

... PLATTA FALL. Det svenska hopplandslaget hyllades efter silver på EM 2001 och VM 2002. Sverige fick en plats i hoppningens finrum - Samsung Super League. När 2003 snart är till ända har Sverige trillat ur "Superligan" och blev utan medalj på EM. Malin Baryard håller dock ställningarna och vann nyligen en prestigefylld Grand Prix i Stuttgart. Norrköpingstjejen är nu nia på väldsrankingen.

... BRÅK. Vem kan kommer i håg alla turer i Svenska ridsportförbundet under 2003? Hoppkommitténs ordförande fick inte vara kvar, en ny tillsattes för att avgå bara några dagar efter. Fälttävlans förbundskapten Lars Christensson fick sparken, precis som informationschefen Tessie Sjöstedt.

... SKANDAL. Tyska dressyrryttarinnans Ulla Salzgebers häst Rusty rörde sig märkligt i världscupfinalen i Göteborg. Dopningsprovet som togs på hästen innehöll testosteron, en anabol steroid.

Salzberger fråntogs sin världscupseger, men internationella ridsportförbundet, FEI, stängde inte av ryttarinnan, då "hon inte kände till att hästen var dopad".

... LOKALA DRESSYREKIPAGE. Lena Nilsson/Axell, Aledals ridcenter på Öland, har varit placerad i nästan varenda start i medelsvår b och a. Ekipaget har också under året debuterat i svår klass. Jennie Nilsson och Jeanette Johansson har varit stabila i medelsvår.

...FLOPP. Landslaget i fälttävlan åkte till EM för att kvalificera sig till OS. Två av de fyra lagekipagen genomförde tävlingen.

... LOKALA UNGHÄSTUTBILDARE

är Katarina Nygren, Kåtorp på Öland. Med hästarna Lexon och Chatess har hon tagit framskjutna placeringar i bland annat det svenska avelschampionatet.

TILL SIST; Ingen ryttare är bättre än sin för tillfället bästa häst. Det har ölänningen Mats Torstensson bittert fått erfara på hoppbanorna i år. 2002 var han bland annat trea i Stockholms Grand Prix. 2003 har bästa hästen FLB Madonna haft problem med än det ena än det andra. Torstensson har dock tagit några placeringar i medelsvåra klasser med sina andra hästar. Någon annan lokal ryttare har inte klivit fram i hans ställe.

Annelie Frank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.